Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch, i organisationens huvudkontor i Paris. Foto: TT

Human Rights Watch: Demokratirörelsen pressade tillbaka populisterna 2017

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Human Rights Watch presenterade på torsdagen sin årliga rapport där de summerar läget i över 90 länder. Trots konflikter och kriser väljer organisationen att fokusera på det positiva.

– Det gångna året visade på vikten av att trycka tillbaka mot hotet från demagoger och deras skadliga politik säger Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch, i ett pressmeddelande.

Populister och auktoritära regimer runt om i världen stötte på hårt motstånd under året, menar Roth. Dels från politiker som värnat minoriteters rättigheter, men också från civilsamhället. Detta har hindrat auktoritära rörelser att åsamka större skada på det öppna samhället.

Roth påpekar att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna fyller 70 år i år.

­- Det bästa sättet att försvara dess principer är att kraftfullt försvara dem mot ledare som gör politisk karriär på att beröva marginaliserade grupper de rättigheter som ska vara garanterade alla.

Frankrike tydligaste exemplet

Det främsta exemplet, enligt Human Rights Watch, var Frankrike. Medan ledare i länder som Österrike och Nederländerna tävlade om att anpassa sig efter främlingsfientliga strömningar, gick Frankrikes president Emmanuel Macron en annan väg.

Enligt Human Rights Watch var Macrons seger i presidentvalet det franska folkets sätt att avvisa den splittrande politik som Macrons motståndare Nationella Fronten står för.

Också de framgångar för jämställdhet som har sitt ursprung i USA nämns i rapporten. Det var där den uppmärksammade rättighetsrörelsen Women´s March hölls för ett år sedan, och det var där uppropet #metoo började.

Men också i länder som Tunisien, Jordanien och Libanon gjordes framsteg mot sexuellt våld, i och med slopandet av lagar som sade att en våldtäktsman kunde undgå straff genom att gifta sig med sitt offer.

Lärdomen: mänskliga rättigheter kan skyddas

Men i de länder vars regeringar i stället tryckte ner motståndet, frodades populism och antirättighetsrörelser. Som exempel på sådana länder nämner Human Rights Watch Turkiet, Egypten och Kina.

­- Den viktiga lärdomen det senaste året är att mänskliga rättigheter kan skyddas från populismens utmaningar. Det som behövs är ett principfast försvar snarare än kapitulation, upprop snarare än uppgivenhet, säger Kenneth Roth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.