Foto: TT

Humor och högerpolitik toppar listorna i årets Maktbarometer

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Medieakademin släppts sin årliga Maktbarometer, där de mäter vilka konton som har mest räckvidd och engagemang på sociala medier. Mäktigast i Sverige är Jocke och Jonna och Sverigedemokraterna.

Årets stora nyhet för Medieakademins Maktbarometer är att Tiktok fått sin egen mätning.

– Tiktok blir allt viktigare. Det var på tiden att vi började mäta där, säger Emanuel Karlsten, ordförande för Medieakademin.

Enligt Emanuel Karlsten märks det också att det har varit valår. Politiken tar allt större plats. Alla partier utom Vänsterpartiet har växt i sociala medier sedan den senaste mätningen.

SD klättrar i listorna

Sverigedemokraterna är det enda parti som spräckt någon av topp fem-listorna. Nu ligger ligger de etta på Facebook, och tvåa när det kommer till total digital räckvidd. På de flesta plattformar tar högerkontona störst plats. Vänsterpolitiska konton tar bara störst plats på Instagram. På Tiktok klassas bara 2 av de 100 största kontona som politiska över huvud taget.

– Det finns ju en tes när det gäller Tiktok om att Sverigedemokraterna är väldigt framgångsrika där. Men vi ser inte några stora Sverigedemokratiska konton, bland de största 100 eller 200 i alla fall. Vi ser över huvud taget väldigt få politiska konton på Tiktok i Sverige, Emanuel Karlsten.

Humorn går fortfarande hem

Men precis som förra året och året innan det är det humorn som ligger i topp. Jocke och Jonna Lundell har blivit årets makthavare, och toppar även Youtubes och Instagrams lista. Även influencers och komiker som gruppen JLC, Therése Lindgren, och IJustWantToBeCool finns med på topplistan över störst total räckvidd.

– Det är ju positivt på ett sätt, att toppen ser ungefär likadan ut. Vi har en slags elit i Sverige som har varit med oss sedan starten.

Resultaten från årets Maktbarometer:

Topp 3 från Twitter:

Carl Bildt

Hanif Bali

Ebba Busch

Topp 3 från Instagram:

Joakim Lundell

Lucas Simonsson

Situationer

Topp 3 från Youtube:

Familjen Lundell

IJustWantToBeCool2

Therése Lindgren

Topp 3 från Facebook:

Sverigedemokraterna

The typical jag

Jimmie Åkesson

Topp 3 från Tiktok:

Emil Henrohn

Kevin Bang

Vad är problemet?

Årets makthavare:

Jocke och Jonna

Sverigedemokraterna

JLC

Årets kometer:

Magdalena Andersson

Alex och Alva

Min fakking bror

Årets förlorare:

Magnus Oscarsson

Zara Larsson

Jacke Sjödin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.