Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cicely Tyson efter att hon tilldelats en Emmy för sin roll i ”The Autobiography of Miss Jane Pittman” 1974. Foto: TT

Hyllade skådespelaren Cicely Tyson död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska skådespelaren Cicely Tyson, känd från tv, filmer och teaterscenen, har avlidit. Hon vägrade att göra roller som hon ansåg förminskande för svarta, och hedrades med medalj av Barack Obama.

Bara dagar efter det att hennes memoarer ”Just as I am” publicerades, avled Cicely Tyson. Hennes ”ikoniska skönhet kanske gjorde att hon uppmärksammades i unga år, men det var hennes talang som gjorde henne till den levande legend hon är”, skrev Oprah Winfrey efter att ha läst boken för ett par dagar sedan.

”Var någon annan”

Tyson föddes i Harlem i New York 1924. Hon gjorde sin debut på vita duken 1957 med en mindre roll i ”12 edsvurna män”, och två år senare dök hon upp i Sydney Poitiers ”Mot alla odds”.

– Saken med att skådespela för mig och varför jag blev så uppslukad av det var för att det gjorde det möjligt för mig, som var så blyg, att uttrycka mina känslor genom en annan person. Det var inte jag – det var någon annan, förklarade hon i en intervju med Time Magazine för ett par år sedan.

1973 Oscars- och Golden Globe-nominerades hon för sin insats i Martin Ritts ”Sounder”. På tv gjorde hon bland annat rollen som Binta i ”Rötter” från 1977, och hon vann en Tony för insatsen i ”The trip to Bountiful” på Broadway som 88-åring, den hittills äldsta att ta emot en sådan statyett.

Medalj av Obama

Hennes roller som komplexa svarta kvinnor banade vägen för andra, men samtidigt vägrade hon att spela roller som drogberoende, prostituerad eller hembiträde, som hon ansåg var förringande för svarta kvinnor. Det gjorde att hon under perioder under sin långa karriär gick arbetslös.

Tre Emmys samlade hon också på sig, och hedrades med frihetsmedaljen, USA:s högsta hedersbetygelse för en civilperson, av dåvarande president Barack Obama 2016. 2018 fick hon även en heders-Oscar för sina insatser.

Hon fortsatte att göra roller in i det sista, bland annat som Ophelia Harkness i tv-serien ”How to get away with murder”, som fick fem Emmynomineringar, och Luma Lee Langston i ”Cherish the day”.

Inte rädd för döden

Cicely Tyson hyllas på Twitter av kollegor och andra.

”Amerika har haft många fantastiska skådespelerskor, men ingen större än Cicely Tyson. Vila i kraft”, skriver ”Sex and the city”-skådespelaren Cynthia Nixon.

”Jag är så tacksam att jag fick se henne live”, skriver Rosario Dawson, som beskriver henne som en storhet förkroppsligad.

Cicely Tyson blev 96 år gammal. Hon sade sig i New York Times-intervjun inte vara rädd för döden.

-Jag vet inte vad det är. Hur skulle jag kunna vara rädd för något som jag inte vet något om?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer