Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Åhlin har gett liv till många älskade figurer genom åren, kanske mest välkänd är hans illustration av Tage Danielssons julaftonsklassiker om Karl-Bertil Jonsson, och filmer som Resan till Melonia och Dunderklumpen. Foto: SVT

Hyllade tecknaren Per Åhlin aktuell i ny dokumentär

Publicerad

I K specials dokumentär I huvet på Per Åhlin, om den hyllade tecknaren och hans konstnärskap, berättar Per Åhlin även om projekten som aldrig blev avslutade.
– Om man räknar ihop de misslyckade projekten som man inte har gjort blir det lätt deprimerande, säger han i dokumentären.

Per Åhlin har gett liv till många älskade figurer genom åren, kanske mest välkänd är hans illustration av Tage Danielssons julaftonsklassiker om Karl-Bertil Jonsson, och filmer som Resan till Melonia och Dunderklumpen. Men det är flera av hans verk som aldrig avslutades.

I dokumentären I huvet på Per Åhlin berättar han om sina försök till att skapa mer animerad film för vuxna.

– Om man räknar ihop de misslyckade projekten som man inte har gjort blir det lätt deprimerande. Låt oss säga att man lägger ett eller två år på ett projekt som inte blir av, och har du då sex eller sju stycken så blir det några år, säger Per Åhlin.

Finansiärerna drog sig ur

Efter premiären av Hundhotellet år 2000 påbörjade Per Åhlin och Hasse Alfredson produktionen av Hoffmanns ögon, som skulle bli en animerad långfilm.

Efter att ha arbetat med projektet under ett antal år med flera färdigillustrerade scener som tillsammans utgjorde cirka 20 minuter, lades projektet ner. Detta enligt Per Åhlin på grund av att finansiärerna drog sig ur när det kom fram vilken målgrupp som filmen vände sig till.

– Hoffmanns ögon visar på en annan sida av det som vi har gjort. Jag tror också att det hade blivit en öppning till animerad vuxenfilm i Sverige.

Förknippat med barnkultur

Till skillnad från många andra länder, som exempelvis Frankrike, är animation i Sverige ofta förknippat med underhållning för barn.

– Jag tycker självklart att man ska göra bra tecknade filmer för barn, men att det samtidigt skulle vara förbjudet att göra animerat för vuxna har jag haft svårt att acceptera.

I huvet på Per Åhlin sänds nu på söndag på SVT Play, samt den 15 november klockan 20.00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer