Nationalmuseum i Stockholm Foto: TT

ICOM skjuter upp beslut om ny museidefiniton

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella organisationen för museer, ICOM, vill hitta en ny definiton för vad ett museum är. Planen var att besluta om den nya museidefinitionen på organisationens generalkonferens i Kyoto den 7 september. Men istället skjuts beslutet fram minst ett år, skriver ICOM i ett pressmeddelande.

För 50 år sen slog den internationella sammanslutningen av museer, ICOM, fast att ett museum är en permanent institution utan vinstintresse. Att det ska vara öppet för allmänheten och förvärva, bevara, utforska, förmedla och ställa ut materiella och immateriella vittnesbörd om människan och hennes omvärld.

Men nu vill vissa i museivärlden, Sverige inkluderat, att det ska förekomma ord som social rättvisa, global jämställdhet och planetär välfärd i en uppdaterad museidefinition. Samtidigt menar kritiker att det här är att politisera en mening som ska vara enkel och precis.

I helgen var tanken att ett beslut om den uppdaterade definitionen skulle ske på ICOM:s generalkonferens i Kyoto. Men ICOM:s medlemmar hade svårt att komma överens, och istället togs beslut att beslut om den nya definitionen skjuts upp minst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.