Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ayan Jamal om Gypsy Rose Blanchard och varför mordet på hennes mamma blivit så uppmärksammat runt om i världen Foto: SVT/ur Mommy dead and dearest, HBO

Nu friges Gypsy Rose Blanchard från fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Gypsy Rose Blanchards fall har blivit uppmärksammat över hela världen och bland annat gett upphov till en dokumentärfilm och en tv-serie på HBO. Nu släpps hon från fängelset där hon suttit för mordet på sin mamma – som i sin tur lurade världen, och Gypsy själv, att Gypsy var allvarligt sjuk.

Gypsy Rose Blanchard är, tillsammans med sin dåvarande pojkvän, dömd för mordet på sin mamma Dee Dee Blanchard 2015. Nu släpps hon från fängelset efter att ha suttit inne i nästan åtta år.

Bakgrunden till mordet är att mamman under hela Gypsy Rose Blanchards uppväxt lurade omvärlden att hon led av flera allvarliga sjukdomar, som leukemi, och inte kunde gå eller klara sig på egen hand. Men inget av detta stämde egentligen – något som skildrats i bland annat dokumentären Mommy dead and dearest från 2017 och tv-serien The Act från 2019, där Joey King spelade rollen som Gypsy Rose.

Stor skara fans

När hon nu släpps är det till en stor skara hängivna följare i sociala medier som längtar efter att höra henne berätta sin egen historia. Hon har själv hintat om att en bok om hennes liv ska vara på gång.

– Många av hennes fans unnar henne att få komma ut och leva ett normalt liv nu, säger kulturjournalisten Ayan Jamal.

Men varför har fallet väckt så otroligt stort engagemang? Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.