Konflikten mellan Musikerförbundet och Freemantlemedia trappas upp. Foto: TT

”Idol”-deltagare riskerar att sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående konflikten inom tv-programmet ”Idol” trappas upp efter att deltagarna hotats med avsked om de väljer att gå ut i strejk, enligt uppgifter till Aftonbladet.

De kontrakt som deltagarna i TV:s musiktävling ”Idol” skrivit under har länge utsatts för kritik av Musikerförbundet. Fackförbundet vänder sig främst mot deltagarnas löner på 875 kronor i veckan och det faktum att de måste vara tillgängliga för produktionen dygnet runt.

Konflikten har under den senaste veckan ytterligare trappats upp och under gårdagen hotade Musikerförbundet att gå ut i strejk om inte arbetsvillkoren för deltagarna i tv-produktionen förbättras.

Strejkhotet mot Idol

Deltagare kan sparkas

Enligt Per Herrey, jurist på Musikerförbundet, ska produktionsbolaget Freemantlemedia då ha bemött hotet med att kalla deltagarna i ”Idol” till ett möte för att fråga vilka som kunde tänka sig gå ut i strejk inför nästa veckas final, uppger Aftonbladet.

Produktionsbolaget ska under mötet ha sagt att de deltagare som väljer att strejka riskerar att bli av med sina anställningar, enligt Per Herrey.

– På mötet frågade de vilka av idolerna som kommer att strejka. Produktionsbolaget sa, visst ni har rätt att strejka, men gör ni det så åker ni ur tävlingen. Det var det budskapet de fick.

Strejk berör hela produktionen

En eventuell strejk skulle bryta ut den 25 november och då komma att beröra allt arbete för musiker och artister i de lokaler där ”Idol” repeteras, spelas in och sänds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejkhotet mot Idol

Mer i ämnet