”Illvilliga barn” trendande motiv i Bokprovningen 2023

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen presenterade Svenska barnboksinstitutet den återkommande Bokprovningen, en genomgång av föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker.

– Böcker om epor, jakt och antijakt har ökat, säger Sofia Gydemo, bibliotekarie vid Svenska barnboksinstitutet.

Ett återkommande motiv i årets bokprovning är temat ”illvillliga barn”. Litteraturvetenskapsforskaren Peter Kostenniemi är gästskribent i Svenska barnboksinstitutets rapport och har tidigare forskat om onda, elaka och illvilliga barn i litteraturen.

– Illvilja ligger nära elakhet, ett motiv i barn- och ungdomslitteraturen som uppmärksammats förut i Bokprovningen. Skildringarna av illvilliga barn utmanar normativa föreställningar om barndom samtidigt som de också kommenterar sin samtid på olika sätt.

Peter Kostenniemi menar att illvilja ofta förekommer i böcker som handlar om mobbning och att den skildras som någon typ av vapen.

– Tidigare har illviljan utgått från mobbaren, men i årets bokprovning ser man att illviljan också blir en strategi mot mobbaren. Det blir både ett problem och en lösning på problemet.

Bilderböcker största kategorin

Årets bokprovning omfattar 2183 tryckta barn- och ungdomsböcker med 2022 som utgivningsår. De kategorier som ökade mest i antal var faktaböcker, tecknade serier och samlingar. Bilderböcker är den största kategorin.

Svenska barnboksinstitutets rapport visar att utgivningen av barn- och ungdomsböcker har minskat i vissa kategorier men är fortsatt stor sett ur ett längre perspektiv.

Sofia Gydemo menar att bokutgivningen avspeglar vår samtid och de ämnen som intresserar barn och unga i stort.

– Exempelvis har böcker om epor, jakt och antijakt ökat i tryckning. Ett annat populärt tema är superhjältar, säger Sofia Gydemo.

FAKTA OM BOKPROVNINGEN

2 183 tryckta barn- och ungdomsböcker med 2022 som utgivningsår inkom till Svenska barnboksinstitutet (SBI) vilket innebär en minskning med 21 titlar jämfört med föregående år. SBI har inte de tekniska möjligheterna att samla på digital utgivning.

De kategorier som ökade mest i antal under 2022 var faktaböcker, tecknade serier och samlingar. De kategorier som minskade mest var kapitel-, mellanålders- och ungdomsböcker. Ungdomsböckerna minskade i antal med närmare 14 procent, från 198 titlar 2021 till 171 titlar 2022.

Återutgivna översatta ungdomsböcker minskade från 32 titlar 2021 till endast sex titlar 2022, men även utgivningen av förstagångsutgivna översatta titlar minskade, från 27 titlar 2021 till 21 titlar 2022.

Engelska dominerar som översättningsspråk med 63 procent och vid sidan av det är det nordiska grannspråk och de större europeiska språken som flest titlar översätts från.

Fakta: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.