Regissören Ava DuVernay (hö) och skådespelaren Renee Zellweger (vä) Foto: Chris Pizzello/ Francois Mori/ TT

IMDb lägger till betygsvariabel för kvinnlig representation

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska biografer och filmdatabasen IMDb vill uppmärksamma underrepresentationen av kvinnor bakom och framför kameran. Därför börjar de använda F-märkning för att markera kvinnlig representation.

På IMDb kan användare betygsätta filmer med guldstjärnor och skriva kommentarer till. Men nu blir det även möjligt att markera filmer som har kvinnlig regissör, manusförfattare eller som har kvinnor i bärande roller. Det skriver Bath Chronicle.

F-märkningen initierades av Holly Tarquini, verkställande direktör på Bath filmfestival, år 2014. Märkningen har nu börjat användas av den äldsta och största filmdatabasen på internet, IMDb, som har taggat 21.800 filmer med märket. Utöver det har 40 brittiska biografer och festivaler successivt börjat F-märka filmer.

Vill öka kvinnlig representation

Enligt Tarquini är syftet med märkningen att uppmärksamma bristen på kvinnlig representation framför och bakom kameran, och målet är att märkningen blir överflödig för att representationen är jämlik. I årets amerikanska storfilmer syntes rekordmånga kvinnor huvudrollerna, samtidigt som representationen bakom kameran mötte kritik.

Col Needham, grundaren bakom IMDb säger till Bath Chronicle att ”F-märkningen är ett fantastiskt sätt att lyfta fram kvinnor i filmer”.

Och en del filmer har till och med fått dubbla, eller trippla F-märken på IMDb för kvinnlig huvudroll regissör, och/eller manusförfattare. Till dessa hör: Frozen (2013), Bridget Jones's Baby (2016), The Girl on The Train (2016) och Kung Fu Panda 2 (2011).

I Sverige finns motsvarande A-märkning, som grundades av Ellen Tejle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.