Mahatma Gandhi, 1869-1948. Foto: Scanpix

Indien köper kontroversiella Gandhi-brev

Uppdaterad
Publicerad

Den indiska staten har köpt över 1000 brev från auktionsfirman Sothebys, för att hindra att breven auktioneras ut.

Den indiska staten har köpt ett arkiv med tusentals brev till och från Indiens nationalhelgon Mahatma Gandhi. Orsak: de vill lägga vantarna på Gandhis korrespondens med den tysk-sydafrikanske arkitekten Hermann Kallenbach, skriver Times of India. Kallenbach var Gandhis nära vän under tiden som Gandhi bodde i Sydafrika, innan han återvände till Indien och inledde sin ickevåldskamp mot den brittiska kolonialmakten. Deras relation beskrevs som ”passionerad” och breven som kärleksfulla med erotiska undertoner.

I brevskörden finns också bittra brev från Gandhis äldsta och struliga son Harilal, som Indiens landsfader hade en komplicerad relation till.

”Största källan till Gandhi-kunskap”

Breven ska kasta nytt ljus på relationen mellan Gandhi och Kallenbach, och var tänkta att gå under klubban i dag, men har köpts av den indiska staten för en okänd summa pengar. I Sothebys auktionskatalog stod att ”arkivet är rikt på information om den viktiga, och ofta missförstådda, vänskapen mellan de två männen” och att det är ”den största källan till kunskap om Gandhi”.

Vad den indiska staten kommer att göra med arkivet är oklart. Breven är hett stoff för forskare och historiker. De undersöktes nyligen av ett statligt expertteam, som menar att de var ovärderliga, och i gott skick.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.