Indiska fotografen Dayanita Singh får årets Hasselbladpris

Uppdaterad
Publicerad

Årets mottagare av det internationella fotopriset Hasselbladpriset blir den indiska fotografen Dayanita Singh. Hon blir den första fotografen från Sydasien att tilldelas priset och den nya prissumman på två miljoner kronor.

– Att få det här priset uppmuntrar mig att skapa mer, säger Dayanita Singh.

Dayanita Singh föddes 1961 i New Delhi där hon lever och arbetar även idag. Hon är en av Indiens mest framstående fotografer och känd för sina svartvita porträtt som ifrågasätter bilden av ett färgstarkt Indien, föreställande bland annat indiskt familjeliv och arkitektur.  

”Genom sin omfattande fotografiska oeuvre har Dayanita Singh banat nya vägar för att engagera sig i bilder”, lyder juryns motivering.

Upplevs genom mobila museer 

Hon vill att hennes konst ska upplevas på andra sätt än de traditionella utställningarna och vill ständigt förändra synen på hur fotografier ska betraktas.

Hennes fotografier kan upplevas genom så kallade ”mobila museer” av böcker, fotoboxar och posters. På så sätt bjuder hon in betraktaren att bli sin egen kurator.

– Jag ville att mina fotografier skulle tas bort från väggarna och bli en fysisk upplevelse. För mig är originalfotot bara råmaterial, de behöver aktiveras.

Ger uppmuntran att skapa mer

Prisutdelningen sker den 14 oktober 2022 i Göteborg och Dayanita Singh blir då den 41:a att tilldelas det prestigefyllda priset. 

– Jag känner mig otroligt hedrad. Men jag känner också att jag får ett erkännande för vad jag har försökt göra med fotografi, som inte alltid mottagits väl. Att få det här priset uppmuntrar mig att skapa mer, säger Dayanita Singh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.