Ingalill Mosander. Foto: SVT

Ingalill Mosander kommer inte tillbaka till SVT

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturkritikern Ingalill Mosander kommer inte tillbaka till SVT:s Go'kväll utan går istället till Aftonbladet. Det bekräftade Mosander under torsdagen.

Det var i början av september i år som SVT:s program Go'kväll meddelade att de pausar sina litteraturrecensioner med kritikern Ingalill Mosander. Ett beslut som snabbt väckte starka reaktioner.

Inte minst hos Ingalill Mosander själv som numera tipsar om böcker i Aftonbladet och tidningen Senioren.

– Mitt beslut är att aldrig mer arbeta åt Go'kväll under den här chefen (Bengt Strömbro). Så är det, säger hon till Kulturnyheterna.

”En hypotetisk fråga”

Enligt Bengt Strömbro, ansvarig utgivare för Go'Kväll, hade SVT fortfarande inte hunnit bestämma sig för om de skulle vilja ha Mosander tillbaka eller inte.

– Just nu utvecklar vi formerna inför säsongsstart nästa år. Nästa steg blir att titta på vilka lästipsare vi ska jobba med och vi har inte varit i kontakt med någon av våra tidigare lästipsare. Men vi har definitivt inte uteslutit att vi kan komma att vilja jobba med våra tidigare lästipsare, säger Bengt Strömbro.

Hade ni tänkt be Ingalill Mosander att komma tillbaka som lästipsare?

– Det är en hypotetisk fråga. Nu jobbar vi med formerna. Nästa steg är att titta på vilka lästipsare vi ska jobba med.

Ska väcka läslust

Hur känner du inför att hon inte vill komma tillbaka?

– Vi respekterar Ingalills beslut. Ingalill har varit en älskad kollega och profil.

Ångrar du beslutet att fasa ut boktipsen och även henne?

– Jag förstår inte frågan utifrån att vi just nu utvecklar formerna för lästips. Nästa steg blir att titta på vilka lästipsare vi ska jobba med.

Senare under torsdagen skriver Bengt Strömbro i ett mail till Kulturnyheterna att ”utgångspunkten för utvecklingsuppehållet av lästipsen var att i ny form väcka läslust och vara relevanta för fler av våra tittare och att så många nu önskat att lästipsen snart skall komma tillbaka i Go’ kväll har stärkt oss i den övertygelsen”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.