Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håller det The Beatles nya låt? Hör SVT:s musikkritiker Per Sinding-Larsen kommentera. Foto: AP

”Imponerande, men historien bakom är starkare än låten”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ny ”Love me do” eller ”Strawberry fields forever”.

Men The Beatles dagsfärska singel ”Now and then” går ändå hem hos SVT:s musikkritiker Per Sinding-Larsen.

– Det starka är historien bakom låten, säger han till SVT.

Oväntad njutning”, ”gripande avslutningsakt” och ”hjärtskärande” lyder några av omvärldens reaktioner på The Beatles nya, och tillika sista, låt ”Now and then”.

SVT:s musikkritiker Per Sinding-Larsen är imponerad av arbetet med artificiell intelligens – men tror inte att låten kommer klättra sig upp bland kvartettens mest ikoniska låtar.

– Det handlar inte om en ny ”Love me do” eller ”Strawberry fields forever”. Samtidigt är den betydligt starkare i sin form än både ”Free as a bird” och ”Real love” – två andra spår som spelades in i samma veva av John Lennon, säger han till SVT Kulturnyheterna och tillägger:

– Det riktigt starka är historien bakom låten, hur alla fyra Beatles – på olika sätt – spelar tillsammans igen. Hur man nu ser på den saken...

Musikaliskt arv

Låten är ursprungligen en demoinspelning från sjuttiotalet, som färdigställts med hjälp av artificiell intelligens.

Frågan är, varför släpps låten nu?

– Jag tror knappast det är av ekonomiska skäl utan att Beatles – precis som Abba, Elvis Presley och andra storheter – vill hålla relevans i sin musik och i sitt namn, säger Per Sinding-Larsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.