På torsdag sänds den senaste av Tom Alandhs dokumentärer – en 1,5 timmar lång skildring av boxaren Ingemar Johanssons gyllene år.
Det var dock nära att filmen Det finns bara en Ingemar Johansson aldrig blivit av. Huvudpersonen själv har i dag svårt att tala och röra sig och Tom Alandh hade egentligen ingen lust att göra ytterligare ett kändisporträtt.
– Jag har gjort filmer om en del kändisar, men jag kände att jag ville göra ytterligare några sociala berättelser innan jag kroknar och blir pensionär. Men sedan kom jag på att det var roligt och jag ville verkligen göra den här filmen, säger han till TT.
Ingen film utan ex-hustrun
Det som till sist fällde avgörandet var att Ingemar Johanssons fru fram till 1969, Birgit Johansson, sade ja till att delta.
– Hade hon inte ställt upp så hade det inte blivit någon film. Hon ville egentligen inte, men Ingemars bror Rolf och syster Eva övertalade henne att någon borde porträttera Ingemar Johansson på ett schysst sätt.
Filmen handlar givetvis mycket om boxaren Ingemar Johansson, allt från de första matcherna till OS i Helsingfors, där han diskades för passivitet och enligt Lennart Hyland ”skämde ut Sverige” vidare till Europamästartiteln och slutligen givetvis de oförglömliga matcherna mot Floyd Patterson. Men den handlar nästan lika mycket om Birgit, hur det vara att leva med en världsmästare i tungviktsboxning och hur deras liv förändrades.
Tidsatmosfär
Det var aldrig aktuellt att göra en renodlad boxningsdokumentär, förklarar Tom Alandh.
– Jag kan boxning rätt väl och även om det bitvis kan bli rätt dramatiskt så är det oftast långsamt och tråkigt. Här fick jag både Ingemars och Birgits historia och dessutom en hel del tidsatmosfär.
Det finns bara en Ingemar Johansson sänds i SVT 1 klockan 21 den 8 september.
TT
Fakta: Ingemar Johansson
* Ingemar Johansson föddes den 22 september i Göteborg och när förra århundradets bästa svenska idrottsman röstades fram i samband med millennieskiftet kom han trea efter Björn Borg och Ingemar Stenmark.
* Han diskades för passivitet i OS-finalen i Helsingfors 1952 och fråntogs sin silvermedalj. Det tog 30 år innan det upptäcktes att OS-reglerna inte tillåter att en idrottare berövas sin medalj på det sättet.
* ”Ingo” gick sin första match som proffs i december 1952 och hann med 28 matcher fram till 1963. Han vann 26 matcher och förlorade två. Johansson blev Europamästare 1956 och 1962 och vann VM-titeln 6 juni 1959 sedan han knockat Floyd Patterson i tredje ronden på Yankee Stadium i New York. Patterson tog dock tillbaka titeln 1960 och vann även den tredje matchen 1961.