Fotografen och bildkonstnären Erik Johansson har märkt av förändringarna på Instagram. Foto: Erik Johansson

Kritikstorm mot Instagram: ”Känns som man blir tvingad att göra videoinnehåll”

Uppdaterad
Publicerad

Närmre 180 000 personer har skrivit under ett upprop mot att Instagram har blivit alltmer likt Tiktok. De protesterar mot att en ny algoritm bland annat prioriterar videos före foton. De här förändringarna är också något som påverkar de bildkonstnärer och fotografer som marknadsför sin konst via det sociala nätverket.

– Under sommaren har jag nog tappat över hälften av räckvidden, nästan 75 procent. Det är ju ett hack i egot såklart, säger fotografen Marcus Cederberg som är frustrerad över att inte ha insyn i Instagrams förändring av algoritmer.

– Det är helt omöjligt att veta vad värdet av mina bilder är, säger han.

Även fotografen och konstnären Erik Johansson har märkt av förändringarna.

– Det känns som att man blir tvingad till att göra videoinnehåll, säger konstnären som verkar i gränslandet mellan fotografi och bildkonst.

Video är egentligen inte något han vill hålla på med men han ser en framtid där han kanske måste göra det. 

– Men jag tycker ändå att stillbilden har sin plats i vår värld, man får fylla i med sin fantasi om vad som hänt både innan och efter, säger han.

Blivit mer likt TikTok

Han beskriver att samtidigt som hans följarantal successivt stiger på Instagram så har interaktionerna blivit mycket färre.

– Det känns som att kvantitet har blivit viktigare än kvalitet och jag jobbar ju väldigt lång tid med en enda bild och då vill jag ju att de som följer mig ska kunna se den.

Uppropet mot Instagrams förändringar, som har rubriken ”Make Instagram Instagram again”, är i skrivande stund uppe i närmre 180 000 namnunderskrifter. Kritikerna, däribland Kylie Jenner och Kim Kardashian, anser att Instagram har blivit alltför likt det videobaserade nätverket TikTok.

– Jag vet inte hur mycket det hjälper med tanke på att de (Instagram) analyserar data och ser vad som håller användarna kvar. Tyvärr tittar de nog mer på det än vad användarna faktiskt vill ha, säger Erik Johansson.

Instagram svarar på kritiken

Adam Mosseri, chef på Instagram har nu kommenterat kritiken i en video på Twitter.

Han säger att Instagram även fortsättningsvis kommer att visa stillbilder men att det kommer bli allt mer fokus på video eftersom det är det som människor gillar, delar och konsumerar på plattformen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.