Internet en stor miljöbov

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 1,5 miljarder människor använder internet regelbundet. Nätets energiförbrukning ökar med omkring 10% om året. Nu slår experter larm om internets negativa påverkan på miljön.

– Internets energiförbrukning utgör 5% av världens energiåtgång, vissa jämför internets klimatpåverkan med flygets, säger Mikael Salo chefredaktör på tidningen Miljöaktuellt.

– Ett framtidsscenario är att energiförbrukningen är så stor och tillgången så liten att man börjar ifrågasätta vissa funktioner på internet.

Mediesajten Youtube är bara ett av många dataföretag som erkänt att internet orsaker stora miljöproblem. Andra, Google till exempel är ovilliga att diskutera frågan överhuvudtaget och menar att det är en affärshemlighet hur många serverhallar de har och hur mycket energi de slukar.

Dessutom hävdar man att möjligheten för människor att mejla och hålla konferenser över nätet istället för att resa runt är i sig en miljövinst.

Men allt fler experter är oroade över att den miljöpåverkan som internet utgör kommer att kunna hämma nätets utveckling. Internet slukar oerhörda mängder energi.

The Climate Group kom med en studie förra sommaren som förutspår att internets samlade utsläppsnivå kommer år 2020 att ligga på 1,43 miljarder ton koldioxid årligen.

Thomas Jackson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.