Mikael Yvesands barndomsskildring ”Häng city” gör långsam succé

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan släpptes Mikael Yvessands debutroman “Häng city”. Sen blev det, trots fina recensioner, rätt tyst. Men skildringen av en pojksommar Luleå 1999 har hittat fram till läsarna och nyligen fick Mikael Yvesand Borås Tidnings debutantpris.

– Att vinna det där priset var askul, säger han när han gästade Babel. 

”Häng City” utspelar sig i Yvesands barndomsstad Luleå ett sommarlov 1999. Tre knappt tonåriga pojkar hänger runt på dagisgårdar och i skogspartier. De snattar, tjuvröker och eldar plast. Och det är romanens träffsäkra gestaltning av ”riktningslös pojkenergi” som verkar ha gått hem hos läsarna. Yvesand tror att det finns något lockande med just den åldern som romanen beskriver. 

I “Häng City” skildras också en mordhistoria, ett bestialiskt mord som begåtts i ett villakvarter, genom vittnesmål. Men mordet har egentligen ingen central roll i romanen, och Yvesand är inte så intresserad av handling. Han vill hellre skildra ett tillstånd,  berättelser med för mycket intrig leder till att han zonar ut.

Se ett utdrag från intervjun i klippet. För hela intervjun: se Babel på SVT Play eller på SVT2 söndag den 30/4 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.