Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iranske rapparen Toomaj Salehi har dömts till sex år och tre månaders fängelse. Foto: Javad Parsa/TT/wikimedia

Iransk rappare bakom viral protestlåt får sex års fängelse

Publicerad

Iranske rapparen Toomaj Salehi dömdes under måndagen till fängelse i sex år och tre månader – och står inför nya anklagelser.

Salehi stod åtalad för att ”sprida korruption i världen” – ett brott som i Iran kan straffas med döden – och anklagelserna gäller spridning av propaganda, uppvigling till våldsamheter och att han haft en central roll i protesterna som skakade landet 2022, rapporterar BBC.

Iranska myndigheter har inte kommenterat domen som kommer efter att Saleh tillbringat månader i isolering i Dastgerd-fängelset, i centrala Iran.

Enligt hans advokat friades han från anklagelserna att ha ”förolämpat den högsta ledaren”, ayatolla Ali Khamenei, och för att ha ”kommunicerat med fientliga regeringar”.

Han greps i oktober 2022 efter att ha publicerat videor där han protesterade mot den iranska regimen.

I lördags anklagades Salehi också för att ha samarbetat med Kanadas regering. Detta med anledning av en intervju rapparen gjorde med CBC förra året, rapporterade CBC News själva.

Salehis advokat Amir Raesian menar att intervjun som Toomaj Salehi gjort med CBC News använts som bevis för att han samarbetar med den kanadensiska regeringen.

HISTORISK PROTESTRÖRELSE

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits. Flera av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.