Den iranske sångaren Mohammad Reza Shajarian blev 80 år gammal. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Iranske sångaren Mohammad Reza Shajarian är död

Uppdaterad
Publicerad

Den ikoniske iranske sångaren Mohammad Reza Shajarian har dött, 80 år gammal. Det skriver NPR Music.

Mohammad Reza Shajarian karriär inom traditionell persisk musik sträckte sig bakåt mer än 50 år och han ansågs vara en mästare när det kom till sång som kunde vara både sorgsen och stark på samma gång.

Sjöng kampsånger

Mohammad Reza Shajarian föddes 1940 i Mashhad. Hans farbror uppmuntrade honom tidigt att utforska den persiska folkmusiken. Han sjöng på den statliga radion och tv:n, men bröt sina förbindelser med shahens regim när regeringsstyrkor sköt ihjäl över 100 demonstranter i Teheran i september 1978. Under revolutionen var han med och skrev kampsånger för folket. Senare, under valprotesterna 2009 och 2010, spelades hans sånger på radion av regimen och han bad dem sluta dem.

– Varje gång jag hör min egen röst på det där mediet, så börjar min kropp skaka och jag skäms... De där sångerna som jag sjöng 1979-1980 var för upproret som folket gjorde, det var för den rörelsen. Men nu ser jag att de hånar mig, och andra som mig, rätt i ansiktet. De hånar även i folket som jag sjunger för, sa Mohammad Reza Shajarian till BBC Persia då.

Den iranske sångaren Mohammad Reza Shajarian blev 80 år gammal. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Förbjudet att spela hans musik

Efter det ställningstagandet blev det förbjudet att spela Mohammad Reza Shajarians musik i Iran. Även hans tolkning av den bön som dagligen sändes ut för att bryta fastan under Ramadan slutade spelas.

Mohammad Reza Shajarian bodde kvar i landet, men spelade in musik och turnerade runt om i världen. När det tidigare i år blev känt att han behandlades för njurcancer på ett sjukhus i Teheran samlades fans utanför och sjöng hans musik som varit förbjuden i närmare elva år. Videoklipp från ikväll visar att de samlats än en gång och sjunger hans sånger.

Se fansen sörja i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.