Stjärnförfattaren: ”Feminismen har glömt äldre kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Isabel Allende fyller 80 år i sommar, och firar samtidigt 40 år som författare. Nu är hon aktuell med en ny roman om en kvinna som finner passion långt upp i åldern – precis som författaren själv.

Allting började med genombrottet Andarnas hus  från 1982, en delvis självbiografisk släktkrönika och en historisk skildring av ett ospecificerat latinamerikanskt land. Ett  liknande upplägg finns i Allendes senaste roman Violeta. Boken tar avstamp i spanska sjukan 1920 när huvudkaraktären Violeta föds, och avslutas mitt under coronapandemin år 2020. Då har Violeta hunnit bli 100 år, och har i livet hunnit vara med om djup sorg, feministisk revolution och ett blomstrande yrkesliv som entreprenör.

Violeta är den person min mamma hade kunnat vara. Skillnaden mellan dem är att Violeta kunde försörja sig själv, därför kan hon ta risker som min mamma inte kunde.

”Mamma tyckte att jag var för påstridig”

Den senare delen av Violetas liv återspeglar Allendes egen historia, bland annat genom ett feministiskt uppvaknande.

– Min mamma var alltid lite rädd över att jag gick för långt, var för påstridig. Hon sa: Jag förstår det här med feminismen. Men kan du göra det mer elegant? Du behöver inte vara så högljudd, säger Isabel Allende.

Romanens trådar binds samman i olika kamper för frihet. För Violeta kommer denna kamp framförallt att handla om kärlek, romantik och passion. Under sina hundra år gifter hon sig tre gånger, men har även sex utanför äktenskapet.

För Isabel Allende var det en viktig poäng i romanen; passion har inte någon åldersgräns.

Vi lever i ett samhälle som fokuserar på framgång, ungdomlighet och skönhet. När kvinnor når en ålder där vi inte längre är reproduktiva så blir vi osynliga för världen.

Tycker feminismen glömt äldre kvinnor

Det här är ett problem även inom dagens feminism, tycker hon.

– Det här är ett stort misstag inom feminismen. Feministerna har glömt bort processen av åldrande, glömt bort äldre kvinnor.

Romankaraktären Violetas kärleksliv börjar dåligt, och hon flyr från sitt första giftermål med en man som väcker hennes passion. De gifter sig, men passionen blir en destruktiv kraft. 66 år gammal gifter sig Violeta igen, och tredje gången gillt tycks vara den magiska siffran som faktiskt leder till ett lyckligt äktenskap.

Jag är som Violeta på det sättet att jag fortfarande har lust och är romantisk. Jag gifte ju mig igen när jag var 77 år!, säger Isabel Allende.

Se hela intervjun med Isabel Allende i Babel på söndag kl 20 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.