Isabella Eklöf tillsammns med Gräns-regissören Ali Abbasi i Cannes i våras. Foto: Erik Dalström

Isabella Eklöf: Starka människor är inte intressanta

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Eklöf har skrivit manus till Gräns, som precis utsetts till Sveriges Oscarsbidrag, och har regisserat och skrivit manus till filmen Holiday som får premiär senare i år.

– Min uppgift var att lägga till en krimdel, säger hon från scenen på Filmhuset om arbetet med Gräns.

När Gräns presenteras som den svenska film som ska tävla om en plats på den ”korta listan” för årets bästa icke-engelskspråkiga film på Oscarsgalan, säger författaren John Ajvide Lindqvist att Isabella Eklöf förbättrat hans novell.

– Du gjorde slutet mycket bättre, säger han från scen.

Författaren började skriva utkast till manus, men sedan tog Isabella Eklöf och regissören Ali Abbasi över.

– John gav upp helt enkelt, säger hon och fortsätter:

–  Det är svårt att skriva film på sin egen bok, min uppgift var att lägga till en så kallad ”B-plot”, den krimdel som bara antyds i boken. Och att göra replikerna lite mindre litterära, säger hon.

Aktuell med gangsterskildring

Isabella Eklöf är även aktuell med filmen Holiday som har premiär senare i år, där hon debuterar som regissör. Filmen fick mycket uppmärksamhet på filmfestivalen Sundance och går upp på svenska biografer 2 november.

– Det är en film om en tjej som åker till Turkiet med sin nya pojkvän som är en ”gangsterboss”, säger Isabella Eklöf till Kulturnyheterna.

– Och så försöker hon anpassa sig till det livet och vara en snäll flickvän i den här konstiga världen. Det handlar mycket om att hon ska bestämma sig om hon vill leva i den världen eller inte.

Holiday är, enligt regissören själv, en gansterskildring med vridna perspektv.

– Om du ser på Gudfadern eller Scarface så finns det de här kvinnorna i periferin, nu får en av dem ta huvudrollen i stället och man undersöker hur hennes liv ser ut. De här actionsekvenserna, som jag tycker är långtråkiga, är inte med, för kvinnorna får sällan se dem. Det kanske istället är så att en kille blir misshandlad och kvinnan får höja tv:n för att barnen inte ska höra, säger hon.

Trött på ”starka kvinnor”

Både när det gäller Gräns och Holiday, handlar det inte om att ”peppa” publiken genom att visa upp porträtt av så kallade starka kvinnor.

– Jag tycker inte att starka människor är särskilt intressanta alls. Vem orkar bry sig om någon som bara är duktig? Inte jag i alla fall. Det är ju underdogens historia man vill se. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.