Se intervjun med Isabella Rossellini. Foto: TT

Isabella Rossellini: Jag blev överraskad av hederspriset

Publicerad

Skådespelerskan Isabella Rossellini är dubbelt aktuell under årets upplaga av Stockholm filmfestival. Hon medverkar i en ny dokumentär om modefotografen Helmut Newton, och har även tagit emot festivalens hederspris.

– Jag måste säga att jag blev lite överraskad, säger hon till Kulturnyheterna.

Filmfestivalen har visat en ny dokumentär om den kontroversielle modefotografen Helmut Newton, Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Isabella Rossellini var hans modell ett flertal gånger och medverkar i filmen för att berätta om Newtons konstnärskap.  

– Han var väldigt rolig att jobba med. Hans fotografier kan verka väldigt mörka och dystra. Men i själva verket är Helmut Newton en person med mycket humor, säger Isabella Rossellini.  

Mångfacetterad stjärna  

Rossellini har under decennier jobbat som modell, konstnär och skådespelare. Hon är känd för sina starka roller i filmer som Blue Velvet, Wild at heart och Death becomes her. 

– Jag jobbar med känslor inom både skådespeleri och modellandet. Ibland är det inte ett porträtt av den jag är, utan det är ett porträtt av den som är bakom kameran. Som skådespelare tillåter jag dem att använda mig för att uttrycka det som finns inom dem.  

Hedras av filmfestivalen

Under veckan har hon även tagit emot Stockholm filmfestivals hederspris Lifetime Achievement Award.

– Jag måste säga att jag blev lite överraskad. Jag gör mycket jobb men på sistone har det inte varit så internationellt. Jag visste inte att mina verk hade blivit sedda. Det känns väldigt kul.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.