Frontfiguren i Islands bidrag, Daði Freyr, tackade för supporten via videolänk i programmet. Foto: SVT

Island fick Sveriges tolva i alternativa Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Tittarna och juryn var överens – det var Islands bidrag ”Daði og Gagnamagnið – Think About Things” som tog hem segern i ”Sveriges 12:a”.

Rådande coronapandemi satte stopp för Eurovision 2020 i Nederländerna, i stället sände SVT ”Sveriges 12:a” där publiken och en jury fick se inspelade framträdanden från de totalt 41 eurovisonbidragen.

Sent på torsdagens stod det klart att Island vunnit både publiken och juryns hjärtan. 

Coronapandemin

Totalt blev det 1 461 000 röster. Svenska folkets 8:a gick till Litauen, 10:a Malta och 12:a till Island. Juryn gav sin 8:a till Bulgarien, 10:a till Malta och sin 12:a till Island.

Handlar om min dotter

Frontfiguren i Islands bidrag, Daði Freyr, tackade för supporten via videolänk i programmet.

– Jag hade framträdandet i princip klart innan jag skrev låten. Texten handlar om min dotter som är ett år gammal, hon ligger och sover här i rummet bredvid.

Inbjudan till Melodifestivalen

Sarah Dawn Finer informerade artisten att han och hans scenframträdande är välkomna till nästa års upplaga av Melodifestivalen, ett besked som väckte glädje hos Daði Freyr.

– Jag såg Melodifestivalen i år. Det är ett riktigt party.

Torsdagens startfält bestod av de 19 bidrag som har röstats fram i melloappen sedan i onsdags förra veckan. Utöver de framröstade bidragen startade även värdlandet Nederländernas bidrag samt ”The big five”, de fem bidrag från länderna som varje år är direktkvalificerade till finalen. Precis som i Eurovision gick det inte att rösta på sitt hemlands bidrag som i år var The Mamas med ”Move”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet