Hur påverkas vårt intellekt av social distansering?

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin med restriktioner, hemma-arbete och social distansering till följd har fått många att leva ett mer isolerat liv. Men hur påverkas vårt intellekt av en tillvaro där vi i allt större utsträckning är ensamma?

Vissa finner ro i den nya ordningen medan andra klättrar på väggarna. Coronapandemin har lett till att många av oss lever ett mer isolerat liv.

Ett av världslitteraturens tunga namn är österrikaren Thomas Bernhard, död 1989 men ständigt aktuell, inte minst i tider som dessa. Han var en isoleringens mästare och fann styrka i ensamheten. 

Vad kan Thomas Bernhard-citatet ”isolering och det orubbliga intellektet” lära oss i dag?

– Den där bilden av det orubbliga intellektet är som social distansering i hjärnan. Jag ser det lite grann som att man måste sopa rent omkring sig, att man sopar bort allt ovidkommande, säger kulturskribenten Annina Rabe till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.