Hör Ison & Fille berätta mer om föreställningen med riksteatern. Foto: Jessica Gow / TT

Ison & Fille är aktuella med ny föreställning: ”Musiken räddade mitt liv”

Publicerad

På onsdag har föreställningen För evigt med Ison & Fille premiär på riksteatern i Botkyrka. Hiphopduon Ison & Fille har varit aktiva i 20 år och under den tiden har mycket förändrats inom den svenska hiphopen.

 – Jag tror att många väljer musik just för att de vill hitta något konstruktivt att göra. Även om de pratar om en hårdare värld så gör de konst som är något positivt, säger Felipe Leiva Wenger.

Föreställningen För evigt med Ison & Fille är regisserad av Åsa Lindholm och följer tre vänner som bor i en förort. I föreställningen blandas teaterscener med liveuppträdanden av Ison & Fille.

Ison & Fille lärde känna varandra när de var 14 och inledde karriären med att rappa på en ungdomsgård i Skärholmen.

 – Det är ganska kliché att säga att musiken räddade mitt liv, men den höll mig från att göra saker som jag inte borde ha gjort, säger Ison Glasgow.

Även Felipe Leiva Wenger menar att musiken haft en positiv inverkan på hans liv.

– Den gav mig självförtroende att våga tro på mig själv, att man var duktigt på något och fortsätta jaga sina drömmar, säger han.

”Inte musikens fel att det ser ut som det gör”

De senaste åren har det pågått en debatt om den svenska hiphopen, många är kritiska till den så kallade gangsterrappen och menar att den romantiserar en kriminell livsstil.

Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger menar att det är samhället och inte musiken som är problemet.

– Livet har blivit tuffare. Artister skildrar sitt liv och vad de går igenom. Man kan tycka att det är hårt, men det är bara sanningen. Det är i hiphop och musik som man ska få yttra sig hur man vill, säger Ison Glasgow.

– Jag tror att många väljer musik för att de vill hitta något konstruktivt att göra. Även om de pratar om en hårdare värld så gör de konst, som är något positivt. Det är inte musikens fel att det ser ut som det gör idag, säger Felipe Leiva Wenger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.