Israels ambassadör Isaac Bachman kräver att filmen ”Även de döda har ett namn” stoppas från att visas för skolungdomar i Göteborg. Foto: TT

Israel kräver stopp för Ship to Gaza-film i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Israels ambassadör kräver att filmen ”Även de döda har ett namn” stoppas för användning i skolundervisning. Det är i ett öppet brev till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén, som ambassadören Isaac Bachman kallar filmen anti-israelisk och antisemitisk.

”Det hade inte varit möjligt att göra en mer partisk och ensidig produktion.”, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman i brevet, där han å Israels vägnar kräver att filmen tas bort från skolundervisningen i Göteborg.

Ambassadörens brev har även skickats till utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Tidigare kritiserats

”Även de döda har ett namn” följer barnläkaren Henry Ascher under sommaren 2011, då svensk-norska Ship To Gaza försöker avsegla från den grekiska hamnen Pireus, med förnödenheter till Gaza.

Kulturförvaltningen i Göteborg ska vid ett tillfälle under hösten visa ”Även de döda har ett namn” som skolbio för niondeklassare och gymnasister, något som kritiserats tidigare av Ulf Öfverberg, ordförande för samfundet Sverige-Israel.

Antisemitisk och anti-israelisk

I brevet riktar ambassadören kritik mot vad han anser är ensidig propaganda mot Israel.

”Att introducera den här filmen – som presenterar karikatyrer av Israel och judar i en extremt falsk, enkelspårig och illasinnad tolkning av mellanöstern-konflikten – som en obligatorisk del av skolundervisningen, är bortom gränsen för vad som är anständigt och acceptabelt.”, skriver Isaac Bachman.

Inte en objektiv film

Filmen är gjord av regissören Bo Harringer som i en tidigare intervju med Kulturnyheterna medger att filmen inte är objektiv utan att perspektivet tillhör huvudpersonen Henry Ascher, de svenska Ship To Gaza-deltagarna, samt filmaren själv.

– Jag tycker det ska vara tydligt var man står själv som filmare. Jag har gjort 25-30 filmer som kan handla om mc-gäng, raggare eller rasistiska ungdomar. Jag vill skildra deras liv utan att sätta mig på dem, säger Bo Harringer i en tidigare intervju.

Vänder sig mot ambassadören

Bo Harringer tycker att kritiken mot att filmen är ensidig inte stämmer, men håller med om att filmen skildrar en kritisk syn på Israelisk politik.

Han vänder sig mot Israeliska ambassadörens anklagelser och menar att mycket av kritiken i brevet är överdriven och flera gånger direkt felaktig.

– Han säger att vi gör jämförelser mellan förintelsen och Gaza, vilket är helt absurt. Han påstår även att vi gör skillnad på onda och goda judar, men det är ingen i filmen som ger den bilden, säger Bo Harringer.

Kritik mot Israel

Regissören tycker att det är anmärkningsvärt att en enskild stat vill påverka skolundervisningen i Göteborg.

– Ambassadören får det att låta som att filmen kommer ingå i läroplanen. Men det är ju fel, den kommer visas vid ett tillfälle, tillsammans med en diskussion.

– Jag tror bakgrunden till den kraftiga reaktionen är att så många människor med judiskt ursprung kommer med kritik mot Israel i filmen. Netanyahu vill göra gällande att han talar i alla judars namn. Men det stämmer inte, säger Bo Herringer till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna söker Anneli Hulthén för en kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer