Eurovision song contest hålls i Tel Aviv, Israel den 18 maj. Men just nu försöker en israelisk medborgarrättsorganisation stoppa Islands tävlande, bandet Hatari, från att komma in i landet. Foto: Jessica Gow/TT

Israelisk organisation vill förbjuda Islands Eurovisionbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska medborgarrättsorganisationen Shurat HaDin vill förbjuda den isländska technogruppen Hatari från att medverka i Eurovision song contest. Enligt Shurat HaDin bryter bidraget mot israelisk lag.

Det isländska bandet Hatari, som i år representerar landet i Eurovision song contest, genererade en del kontroverser när de nyligen skrev under en protestlista mot att musiktävlingen hålls i Israel. Bandets medlemmar har också antytt att de vill använda sitt inflytande i tävlingen för att kritisera värdlandet.

Nu vill den israeliska organisationen Shurat HaDin förbjuda Hatari från att delta då de menar att bandets uttalanden bryter mot israelisk lag, skriver engelska musiktidningen NME. 

“Borde förhindras inträde” 

Shurat HaDin hänvisar till ett tillägg i inträdeslagen där det står att en icke-medborgare ska nekas inträde till Israel om personen medvetet uppmuntrat till bojkott av landet. 

Enligt organisationsmedlemmen Nitsana Darshan-Leitner ska Hatari ”offentligt och explicit påkallat och stött en bojkott av Israel och att de därför borde förhindras inträde”. 

Vill brottas med premiärministern 

Hatari, som beskriver sig själva som en anti-kapitalistisk BDSM-technogrupp, vann nyligen Söngvakeppnin som är den isländska motsvarigheten till Melodifestivalen. 

Innan gruppen utsågs till årets ESC-bidrag utmanade de även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på isländsk wrestling, rapporterar det isländska public service-bolaget RÚV

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer