Kulturnyheterna älskar all kultur, även fotboll, men ibland kan man behöva en paus från alla gruppspelsmatcher och titta på något annat. Till exempel Westworld eller Oceans 8. Foto: TT

Istället för fotboll – kulturtips

Uppdaterad
Publicerad

Känner du inget större intresse för att ge dig in i den masspsykos som kallas fotbolls-VM och drabbar världen vart fjärde år? Bara lugn – Kulturnyheterna har grävt bland sommarens TV- och biopremiärer och sammanställt en lista på saker du kan se istället.

Nu är det den där tiden igen. Tiden då alla pubar fylls med gulklädda människor som med blicken fastnaglad vid storbildsskärmarna förpestar den trivsamma miljön med utrop av glädje och besvikelse. Tiden då alla dina vänner tycks ha glömt bort att det finns andra intressen här i livet än fotboll. Tiden då varje ledig sekund ska tillbringas i olika soffor framför en obskyr gruppspelsmatch och ingen trevlig middag kan få pågå utan att TV:n står på i bakgrunden. 

Kort och gott – det är fotbolls-VM. 

Det här är ingen fotbollsfientlig artikel. Sport är trots allt kultur även det, VM-är fantastiskt och en och annan match kommer Kulturnyheternas redaktion också att kika på. Men om du mot förmodan känner för att se något annat än fotboll någon gång ibland. Om alla gruppspelsmatcher inte är riktigt lika viktiga. Då har Kulturnyheterna listan för dig.

Istället för Argentina-Island – Kungahusets hemligheter

Visst, Island var så himla bra i EM och alla gillar en underdog – men alla gillar också corgies, flärd och brittiska kungligheter. Strunta i lördagens match och passa på att se Kungahusets hemligheter på SVT play. I dokumentärserien får vi följa med bakom kulisserna i Buckingham Palace och se en annan sida av den brittiska kungafamiljen. Första avsnittet kan ses på fram till 23.59 lördag den 16 juni.

Istället för Sverige-Sydkorea – Westworld

Premiär för Sverige! Inte ska du missa det? Jo, det är klart att du ska för i vanlig ordning kommer ett nytt avsnitt av Westworld på måndag. När det kommer till denna hyllade Sci Fi-serie i vilda västern-miljö är det, till skillnad från när Sverige spelar fotboll, svårt att gissa hur det ska gå. Om du tar tillfället i akt att kolla ikapp de första åtta avsnitten av säsong två har du dessutom något att göra hela söndagen. Westworld avsnitt nio kommer ut måndag den 18 juni på HBO-nordic.

Är det någon som klär i svart hatt så är det Ed Harris i HBO-serien Westworld. Foto: TT

Istället för Iran-Spanien – Den blomstertid nu kommer

Strunta i fotbollen denna onsdagskväll och gå på bio istället. Spanien spelar stup i kvarten men Den blomstertid nu kommer är något så ovanligt som en svensk katastroffilm. Det är grått, det regnar, det körs Saab 900 – och så kraschar det militärhelikoptrar från himlen i ett Sverige som  är under attack från främmande makt.  Bakom filmen ligger norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy pictures. Premiär på SF-bio den 20 juni. 

Istället för Brasilien-Costa Rica – Luke Cage

Byt sydamerikansk sambafotboll mot hårdkokt superhjälteaction från New York. Den skottsäkra försvararen av Harlem tillika Marvels hårdaste superhjälte, Luke Cage, återvänder till Netflix för en andra säsong. Premiär  fredag den 22 juni på Netflix. 

Mike Colter spelar Luke Cage i Marvels serie med samma namn. Foto: TT

Istället för Tyskland-Sverige – Vida

Den här matchen kommer bli svårmissad även för den mest inbitne fotbollsmotståndare. Det är trots allt Sverige-Tyskland! Men om en nu verkligen ska missa den då är nya dramaserien Vida ett bra alternativ. Serien följer två systrar som återvänder till sitt barndomskvarter i östra Los Angeles efter att deras mor dött. Serien handlar om hur det är att vara kvinna och queer i spansktalande delen av LA och har liknats vid klassikern The L word, ett gott betyg om något. Premiär på Cmore den 23 juni.  

Istället för Nigeria-Argentina – Allsång på Skansen

Samtidigt som Nicolás Otamendi försvarar Argentinas ära kan den fotbollströtta TV-tittare spana in en annan back nämligen Peter Jöback (förlåt) som tillsammans med Shirley Clamp, Shirin och Jireel gästar säsongspremiären av Allsång på Skansen. Folkkära Sanna Nielsen återvänder för att leda allsångspubliken genom ännu en sommar med kunskap, glädje och så lite tango. Premiär i SVT1 eller på SVT play den 26 juni. 

Istället för Mexiko-Sverige – Oceans 8

Tack vare en fördelaktig tidsskillnad hinner du faktiskt både se Mexiko-Sverige och gå på bio på onsdagskvällen. Varför inte smälta intrycken från Sveriges sista gruppspelsmatch med lite stjärnspäckad kuppfilm från Hollywood. I huvudrollerna ser vi bland andra Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway och Rihanna – som slipade tjuvar som tänker stjäla diamanter för 150 miljoner dollar från Met-galan. Premiär på SF-bio den 27 juni.

Cate Blanchett vid premiären för Ocean's 8 i London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.