Italien: Makt, tv och lättklädda damer

Uppdaterad
Publicerad

Den svenskproducerade dokumentärfilmen Videocracy har redan innan premiären blivit uppmärksammad i italiensk medier. Namnet på filmen är en lek med ord. Inte democracy, demokrati utan videocracy, videokrati...

Filmen handlar om hur premiärminister Silvio Berlusconi, som äger flera tv-kanaler där lättklädda kvinnor är vanligt förekommande, skaffat sig stor politisk makt.

-Han använder sig av detta för att skaffa sig väldigt mycket pengar och för att lansera sig själv som politiker. Det har han lyckats väldigt bra med, säger filmens regissör Erik Gandini.

Erik Gandinis samarbetspartner i Italien, Ann-Louice Dahlgren, har hjälpt honom att komma in i den hierarkiska italienska tv-världen. Hon arbetar på tv i Italien och har bott i Rom i åtta år.

-Jag har kunnat komma nära det här systemet som har gjort det lättare att närma sig de här personerna, säger hon.

Vackra och lättklädda

Ett vanligt upplägg i italienska tv-program är att en manlig medelålders programledare assisteras av en eller flera så kallade ”veline” – vackra, lättklädda damer vars främsta uppgift är att visa sina fysiska företräden.

Med jämna mellanrum ordnas uttagningstävlingar för dem som vill bli ”velina”.

När en ”velina” presenterar vädret kallas hon ”meteorina”. Det var ”meteorina” Noemi Letizia ville bli. Noemi Letizia är den

18-åring från Neapeltrakten som Silivio Berlusconi påståtts ha haft ett förhållande med.

Kan bli minister

Att få visa upp sig i tv ses som en bra start på karriären.

-Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna började sin bana som show-girl för några år sedan, säger Ann-Louice Dahlgren.

Får inte tävla

Snart ska filmen visas på den prestigefyllda filmfestivalen i Vendedig men utom tävlan. Det har lett till att festivalens ledning kritiseras för feghet.

SVT:s Kristina Kappelin tror inte att filmen kommer att ha någon större effekt på debatten i Italien.

-Massmedierna är så hårt kontrollerade i Italien, säger hon.

Inte bara Berlusconi

Erik Gandini säger att Italen är ett land styrt av television, en videokrati.

-Det är en cynisk, kvinnofientlig kultur, kändisfixerad och hierarkisk värd. Och dessutom väldigt hänsynslös, säger han.

Enligt Gandini kan man inte reducera det hela till Berlusconis person. När man som svensk ser italiensk tv på sitt hotellrum förstår man inte hur långt det här har gått.

-Jag kallar det för en kulturrevolution som pågått i trettio år, säger Erik Gandini.

Filmen visas på biografer i 30 städer i Italien men inte i italiensk tv.

-Italien är ett land där kontroversiella tankar inte får plats, säger Gandini.

Anna Olsdotter Arnmar och Örjan Magnusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.