• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jørgen Watne Frydnes leder verksamheten på Utöya. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Meek, Tore/TT

”Utøya ska vara en plats för att skapa ett bättre samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter terrorattacken på Utøya påbörjades arbetet med att bygga upp verksamheten på ön igen och Jørgen Watne Frydnes fick uppdraget att leda arbetet.

– Att Utöya lever idag är en viktig signal på att terror och våld aldrig kommer att vinna, säger han.

Jørgen Watne Frydnes har en bakgrund i Läkare utan gränser och är sedan i år den yngsta medlemmen någonsin i den Norska Nobelkommittén. Han är också den som fick den tunga uppgiften att leda arbetet med att bygga upp verksamheten på Utøya, något han gjort i tio år.

Utøya är en plats med en lång tradition av politiskt engagemang för ungdomar, men det är också platsen för Norges värsta terrorattack genom tiderna där kulhålen i väggarna fortfarande finns kvar. Jørgen Watne Frydnes har sökt efter en balans mellan det som hänt och en väg framåt för att skapa en meningsfull framtid för Utøya.

– Utøya ska vara en plats där man använder historien för att skapa ett bättre samhälle. Ett ställe där hoppet lever. Att Utøya lever är en väldigt viktig signal på att terror och våld aldrig kommer att vinna, säger han

Kulturen har en viktig roll

Han tror att kultur spelar en viktig roll för de berörda för att bearbeta händelserna den 22 juli. Han menar också att kulturen är en viktig arena för att berätta om terrorattacken.

– Ska de nya generationerna lära sig om det här så måste kulturfältet vara villigt att berätta historien om 22 juli, säger han.

77 personer mördades i terrorattackerna i Norge den 22 juli 2011, 69 av dem på Utøya. NRK har samlat vittnesmål från terrorattacken i en filmserie med namnet Vi glemmer aldri.

Se överlevaren Janne Hovlands vittnesmål i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Janne Hovland överlevde terrorattacken på Utøya
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer