Jacqueline Woodson Foto: TT

Woodson: ”Jag skriver inte om svåra saker, utan om verkliga saker”

Uppdaterad
Publicerad

Jacqueline Woodson tilldelas världens största pris för barn- och ungdomslitteratur, med en prissumma på fem miljoner kronor. Kulturnyheterna har pratat med den glada och överraskade Almapristagaren.

Jacqueline Woodson blev bokstavligt talat tagen på sängen när medlemmar ut Alma-juryn ringde henne tidigt på morgonen i hennes hem i Brooklyn.

Hon berättar att både hon och hennes partner blev förvånade och lite nervösa över att telefonen ringde så tidigt.

– När vi förstod att det var goda nyheter blev vi glada. Men det tog ett tag för beskedet att sjunka in. Det sjunker fortfarande in, säger hon till Kulturnyheterna.

Skriver om verkligheten

Almapriset blir en av Jacqueline Woodsons första internationella litteraturpris – ett pris som hon inte förväntade sig att få.

– Det är stort. Jag blev väldigt överraskad.

Varför tror du att juryn valde ut dig?

– Jag vet inte! Men jag hoppas väl att det är för att mina verk behandlar en lång historia av sociala orättvisor. Och att jag skriver bra.

Många av Jacqueline Woodsons behandlar till synes utsatta människor som kämpar för att klara av vardagen. Men författaren ser det inte som att hon skriver om svåra förhållanden.

– Det beror på vem du frågar. Jag tror att många unga uppfattar mina böcker som realistiska. Jag tycker inte att jag skriver som svåra saker, utan om verkliga saker.

Böcker att börja med

Woodsons böcker har ännu inte getts ut på svenska, men som ingångsböcker till hennes författarskap rekommenderar hon bilderboken Each kindness, och If you come softly för lite äldre läsare.

– Båda böckerna representerar det jag vill skriva om för unga läsare. De är lätta att ta till sig över språkliga och kulturella barriärer, och har universella teman.

 Jacqueline Woodson tar emot Almapriset den 28 maj i Stockholms konserthus. Priset delas ut av kronprinsessan Victoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.