Pierre Lindstedt och Sven Ahlström spelar spöken i årets julkalender. Foto: SVT

Spöken och Fuglesang i årets julkalender

Uppdaterad
Publicerad

Spöklig igenkänning, Christer Fuglesang och evolutionsteorier. Det är vad som möter tittarna i årets julkalender: ”Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst”.

Tiden har gått på Greveholm – dammet ligger i tjocka drivor och spindelväven hänger över möblerna. Det är 16 år sedan Mysteriet på Greveholm sändes i SVT, en succéjulkalender som blivit framröstad till den bästa genom tiderna.

I tider av nyinspelningar av uppföljare av populära klassiker (Star Wars och Batman, till exempel) är det kanske inte så konstigt att Mysteriet på Greveholm dyker upp på nytt i tv-rutan. Men med undantag för Teskedsgumman och Trolltider (som sändes i repris) är det första gången som en julkalender återkommer i tv-rutan.

– Jag är inget remake-fan. Snarare skulle jag bli uttråkad om någon bad mig göra om Greveholm 1. Det häftiga med att göra en ny historia är att universumet blir så mycket större, säger manusförfattaren och regissören Dan Zethraeus.

– Vi tar upp de stora frågorna om livets ursprung. Det finns en liten intressant berättelse kring evolutionsteorier, säger Dan Zethraeus utan att vilja avslöja mer om vad det innebär.

En rymdkändis dyker också upp i årets Greveholm-kalender. Astronauten Christer Fuglesang, som skrevs in ”på skoj” och bidrar med en viktig pusselbit i historien, dyker upp som hemlig agent åt en julig man med vitt skägg.

Blir det mycket nostalgi för de gamla fansen?

– Det blir både och. Det är en ny historia som berättas, med en ny familj. Det är inte nödvändigt att ha sett den gamla kalendern, men har man det får man en extra dimension, man får veta mer om det som hände för 16 år sedan. Några gamla medlemmar ur familjen dyker också upp, säger Dan Zethraeus.

En förutsättning för att det skulle bli en ny julkalender var att skådespelarna som spelar spökena Jean och Staffan – Sven Ahlström och Pierre Lindstedt – ställde upp igen.

– Det var uppfriskande att sätta igång igen, men med en ny historia, säger Pierre Lindstedt.

Varför tror ni att Mysteriet på Greveholm blev en så populär julkalender?

– Man har sådana fantasier i en viss ålder, och kanske hela livet i mitt fall, säger Sven Ahlström.

Han varnar också tittare för att inte hänga med ifrån första avsnittet den 1 december.

– Att komma in sent med en kopp kaffe eller choklad kan skapa vissa problem. Då följer man kanske inte med i vad som händer!

Mer om årets julkalender, och mer om Christer Fuglesangs roll, kan du höra i klippen här till höger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.