Jag dödade min mamma

Uppdaterad
Publicerad

Originaltitel: J'ai tué ma mère

Regi: Xavier Dolan

I rollerna: Xavier Dolan, Anne Dorval, Francois Arnaud

Den unge kanadensaren Xavier Dolan (född 1989) var aktuell i december med sin andra film ”Hjärtslag” och nu kommer också hans debut ”Jag dödade min mamma” som får mycket fin kritik av svenska recensenter.

Emma Gray Munthe i Aftonbladet tycker att det är ”en film som balanserar fint på gränsen mellan humor, allvar och stora känslor, drömsk bildpoesi och realism.”

”Att den svenska publiken nu får bekanta sig med Dolans två år gamla debut är utmärkt: uppföljaren 'Hjärtslag' som kom i höstas slog nämligen fast att vi har att göra med en unik talang – som inom ett par år kommer att nämnas i samma andetag som dem han stjäl av,” skriver Hynek Pallas i SvD.

Mats Bråstedt i Expressen har blivit Dolan-fan: ”Überbegåvade Dolan är redan bioaktuell i Sverige med sin andra film – den rätt tröttande och självupptaget poserande 'Hjärtslag'. 'Jag dödade...' är jäklar i min lilla låda något helt annat.”

Och Kerstin Gezelius i DN skriver: ”Det är ingen liten uppgift att skildra själva den period i livet när ens konstnärskap blir till utan att det blir patetiskt. Men om man är tillräckligt uppriktig och tillräckligt envis så går det ändå. Och tillräckligt ung kanske. Dolan uppfyller alla tre kraven.”

”En mycket bra film, jag är imponerad av hans bildsinne” – Se Fredrik Sahlins recension i Kulturnyheterna

*** ***

Se filmens trailer

Betyg: 5/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 4/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 4/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 4/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.