Foto: SVT

”Jag leker nog mer nu – och snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en nytändning för musiken och en paus från ekonomin släpper soulrebellen Kaah nu sitt första soloalbum på tio år.

Det sista ska repas in, finslipas och tas om igen för att sitta perfekt. Peter ”Kaah” Alexandersson tar inte ut rösten ordentligt på repet utan spar på krutet till senare.

”Var så längesen”

I dag är det nämligen premiärspelning av den hyllade soulstjärnans efterlängtade comeback med skivan ”Matcha din look”. 

– Jag har inte lika mycket prestationsångest som jag trodde jag skulle ha. Men det är klart jag har lite prestationsångest, att alla bitar ska falla på plats och så. Men jag vet ju inte hur jag kommer känna när jag står där, eftersom det var så längesen, säger Kaah till Kulturnyheterna.

En lång paus

Kaah släppte sin första skiva ”Kaahlender” 1998. Med efterföljande album som ”Soulrebell” och låtar som ”Kaahlla mig” och ”Dom tittar när jag dansar” etablerade han sig snabbt som en av Sveriges främsta soulartister.

Det rullade på, men efter fyra soloalbum och en skiva med bandet SLS tog det plötsligt stopp. En kort paus från musiken blev till flera år av ett helt annat liv. Familjen, utbildning och jobb i skola och som redovisningskonsult fick stå i centrum istället för spelningar och turnéliv. 

Hur hittade du tillbaks till musiken?

– För tre år sen började jag spåna igen. Det kom successivt, jag började tycka det var kul igen och började spela och sjunga lite hemma, göra någon liten låt här och där och sedan blev det mer och mer, säger han.

Titelspåret ”Matcha din look” skrev han efter förra valet, med texten:

Åh Sverige vad snabbt det gick, lurades bort i enkla trick. Jag trodde du var bättre än en kylig blick.

– Jag kände att det hade blivit accepterat att bli mer osolidarisk gentemot andra människor. En känsla av att det blivit lite kallare.  Jag tycker det är viktigt, eftersom jag tänker mycket, vill inte säga i politiska banor, men ändå någon slags tanke om vad som händer i samhället. Så det skriver jag om naturligt då och då. För jag känner att jag inte bara kan syssla med att leka runt, säger han.

”Måste ha roligt”

Livet förändrades och med det även Kaahs förhållningssätt till musiken, i dag ska det gå snabbare, vara tydligare och framförallt vara roligt.

– Det har blivit enklare att göra musik för jag måste ha roligt när jag gör det. Det ska gå undan så jag kan börja med nästa låt. Det är ett annat tempo. Jag leker nog mer nu och leker fram det snabbare. Det här är coolt – ja då spelar vi in, och så får det vara så, säger Kaah.

När soulartisten från Norrköping slog igenom var han unik i sitt slag – han gjorde soul på svenska. I dag har soulscenen växt sig starkare och fler artister sprider nu svensk soul uti landet, ofta inspirerade av Kaah.

Hur känns det att komma tillbaka till en större svensk soulscen, kan du känna av någon konkurrens?

 –  Nej, jag tycker att det är bra såklart, det ger bara ringar på vattnet och öppnar upp ännu mer för alla som håller på.

Har du omedvetet gått och väntat på att soulscenen ska bli större inför din comeback?

– Det kanske jag har, det kanske finns någonting i det som har gjort att jag blivit inspirerad till att komma tillbaks, absolut, det tror jag.

I februari släpptes ”Vill bara leka mer”, den första singeln från albumet ”Matcha din look”. Men med en återvunnen lust för musiken tar det inte slut där.

– Nu kan det verkligen bli mer -  nu finns det några skivor som ska göras, säger Peter ”Kaah” Alexandersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.