– Det handlar om utgifter som Jan har haft i samband med att han gjort olika saker som han menar är för Färgfabriken, där vi menar att vi måste undersöka om det är så eller inte, säger Björn Linnell, styrelserepresentant för Stiftelsen Färgfabriken, till Dagens Nyheter.
Jan Åman förnekar dock att avgången har något att göra med uppgifterna om att han har använt Färgfabrikens pengar för privata inköp.
– Jag har slarvat med kvitton och sådana saker, men jag har absolut inte sysslat med några oegentligheter. Är det något som är fel kommer jag att betala tillbaka vartenda öre, säger Jan Åman till TT.
Enligt Aftonbladet ska Åman ha betalat privata resor, kläder och matvaror med pengar som varit avsedda för konsthallens verksamhet.
– Det har funnit brister i den ekonomiska rapporteringen. Det pågår en utredning som kommer att vara klar under januari, säger Björn Linnell i Färgfabrikens styrelse till TT.
Lämnar också Kulturrådet
I oktober tog Jan Åman över IT-entreprenören Johan Staël von Holsteins plats som ledamot i Statens Kulturråd. En post som han också lämnade på måndagen.
– Jag har pratat med kulturdepartementet i dag. Mitt förslag är att jag entledigas från det uppdraget, säger Åman.
I kulturrådets styrelse skulle Jan Åman förutom sina konstkunskapar även bidra med erfarenheter av entreprenörskap och att driva högprofilerade projekt med liten organisation och låg budget.
Färgfabriken, inrymd i en gammal lokal på Beckers fabriksområde i Årsta söder om Stockholm, startades 1995 på Jan Åmans initiativ. Färgfabriken har med stor framgång arbetat med utställningar som öppnat de konstnärliga arbetsmetoderna mot samhället i övrigt, mot journalistik, debatt, arkitektur, politik. Bland annat har Färgfabriken fått mycket uppmärksamhet för en serie projekt om Stockholms stadsbyggnad. Jan Åman är även verksam som kritiker och belönades i år med kritikerpriset på arkitekturdagarna.
Färgfabriken delar varje år ut Beckers Konstnärsstipendium.
I april 2008 öppnades en filial i Östersund, Färgfabriken Norr.
TT/Kulturnyheterna