Kofi Annan och Jan Eliasson. Foto: SVT

Jan Eliasson: ”Jag ville helt enkelt inte låtsas vara journalist”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges före detta utrikesminister, toppdiplomaten Jan Eliasson tar över efter Fredrik Reinfeldt i säsong två av SVT:s program Toppmötet.

Jan Eliasson (S) har bland annat varit ambassadör i USA, FN:s vice Generalsekreterare och är nu ordförande för Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Men rollen som intervjuare var ny för diplomaten.

– Det har varit oerhört spännande och jag har fått lära mig rätt mycket om journalistyrkets villkor och haft det väldigt roligt under den här resan, säger Eliasson.

Fyra intervjuer

Eliasson har tillsammans med ett tv-team besökt New York, Oslo, Washington D.C. och Genève.

I den sistnämnda staden träffade han FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan.

– Det är intressant hur han beskriver att han lämnade sitt medlaruppdrag rätt mycket i frustration över att säkerhetsrådet inte tog ett bindande beslut, som kanske hade kunnat göra en stor skillnad i den tragedi som drabbade Syriens folk, säger Eliasson.

Albright: ”Väldigt personlig”

Jan Eliasson har även träffat USA:s första kvinnliga utrikesminister Madeleine Albright, som han känner sedan 25 år tillbaka.

– Hon blev väldigt personlig och talade om sin uppväxt som flyktingbarn och hur hon flydde Europa och nazisterna.

Den sista intervjun gjordes med Henry Kissinger, USA:s utrikesminister under Vietnamkriget.

– Jag blev ganska överraskad över att han hade en så varm och positiv inställning till Olof Palme som utvecklades genom åren.

Bättre än Reinfeldt?

Den första säsongen av programmet leddes av Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt.  

Hur tycker du att Reinfeldt skötte sig som programledare? Är du bättre? 

– Jag såg med stort intresse på intervjun med Condoleezza Rice och tyckte att den var väldigt givande. Jag känner henne och tycker att hon var mer personlig än hon brukar vara i intervjuer, säger Eliasson och fortsätter:

– För min del har jag nog lite av ett annat grepp. Det är mer av samtal än intervju. Jag ville helt enkelt inte låtsas vara journalist, säger Jan Eliasson.

Programmet har premiär 9 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.