Den litterära hjälten Carl Hamilton är tillbaka jämsides figuren Erik Ponti, som är Guillous alterego. I den nya boken ger sig karaktärerna, till en början, sig i kast med telefonbedragare som lurar äldre personer på pengar.
Jan Guillou själv säger att han blivit utsatt för bedrägeriförsök men aldrig gått på det. Han menar att man ofta hör på bedragarnas sätt att uttrycka sig att det är något som inte stämmer.
– Jag förstår inte hur det är möjligt att bli lurad av dem, säger han.
Ukraina- och gängkrig
Även samtiden gör sig påmind i boken i form av kriget i Ukraina. Huvudpersonen Carl Hamilton jobbar först för att få fatt i bedragarna men när kriget bryter ut återplaceras han i underrättelsetjänsten vilket leder till att han får möjlighet att bekämpa ytterligare ett samtida fenomen, gängkriminalitet.
Parallellt med det är även vardagen väldigt närvarande, i boken skriver Guillou om hur Erik Ponti bland annat kollar på tv eller irriterar sig på politiker. Något han även gjorde i föregångaren ”Den som dödade helvetets änglar”.
– Vad läsarna säger vet man inte så mycket om. Men det finns ett numeriskt mått, nämligen hur många som köpte boken, och det var tillräckligt många för att man skulle uppfatta det som väl godkänt.
Inte en deckarförfattare
Just vardagsskildringarna har även mottagits väl av kritiker. Guillou tycker att det visar på att han är en missförstådd författare.
– Litteraturkritiker kallar mig ofta för deckarförfattare. Jag har skrivit en deckare för 15 år sen och ser inte ner på den hanteringen. Men när de kallar mig för deckarförfattare är den en nedgradering så klart. Och nu upptäcker de till sin förvåning att jag kan modern litteraturhistoria och olika stilarter.
Hör Guillou i klippet om hur han menar att den här insikten har skakat kritiker.