Jane Magnussons Bergman-dokumentär visas i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Sverige Ingmar Bergmans 100-årsjubileum märks. Även på anrika Filmfestivalen i Cannes blir det Bergman-bonanza om några veckor. Nu är det det klart att Jane Magnussons dokumentär om dämonregissören får premiär på festivalen.

Jane Magnussons ”Bergman – ett år, ett liv” skildrar Ingmar Bergmans liv och arbete under året 1957. Filmen ska visas i sektionen Cannes Classics.

Det har redan hummats en del om premiärchans i Cannes, som ju är den mest fashionabla premiärplats man kan tänka sig, men nu är det alltså officiellt, till regissörens stora glädje.

Filmfestivalen i Cannes 2018

– Jag fick ett telefonsamtal mitt i natten på min femtioårsdag, säger Jane Magnusson till Kulturnyheterna. Jag trodde först att det var ett skämt, men det var det inte! Jag har jobbat väldigt länge med det här så det kändes väldigt skönt.

Oerhört produktivt år

1957 var ett av Bergmans mest produktiva år. Förutom Det sjunde inseglet, som i restaurerad form även den ska visas i Cannes, spelade han också in Smultronstället det året. Bland mycket annat.

Ingmar Bergman och Jane Magnusson. Foto: Svensk Filmindustri & Max Rangner

– Och det är inte bara att han gör jättemycket grejer – allt blir också jättebra! Det börjar med att han gör Sjunde inseglet. Sen en fem timmar lång ”Peer Gynt” på Malmö Stadsteater som blir otroligt hyllad. TV har bara funnits i Sverige i ett år, men han har redan gjort sin första TV-film, plus en radioteater. Allt det här gör han bara på våren!

Film, tv och teater

Jane Magnusson säger att hon blir trött bara av att rabbla upp alla geniala filmer och uppsättningar Bergman gör under året, men fortsätter glatt i alla fall.

– Sen känner han sig lite krasslig, lägger in sig på Sophiahemmet och skriver Smultronstället på bara några veckor. Han spelar in den, skriver en annan TV-film och ännu en radioteater. Under tiden är han lärare på Malmö Stadsteater och har barn och förhållanden.

– Man fascineras av det höga tempot och den höga kvalitén. Det är någon slags galenskap i det här tempot. Han måste haft fruktansvärt roligt, men samtidigt massa ångest, säger Jane Magnusson.

Inspelning av Smultronstället. Foto: Svensk Filmindustri

Har gjort flera filmer om Bergman

Jane Magnussons intresse för Bergman har bara växt sedan hon gjorde Bergmans video på SVT 2012. Tv-serien, där kända regissörer besöker Bergmans hem på Fårö blev senare dokumentären Trespassing Bergman.

Vid sidan av arbetet med dokumentären som ska visas i Cannes har hon också gjort den animerade filmen Fettknölen tillsammans med serieskaparen Liv Strömquist. Den visades både på Sundancefestivalen och på  Göteborgs Filmfestival tidigare i år.

Filmfestivalen i Cannes pågår 8 – 19 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet