Musikern och skådespelaren Sofia Jannok. Foto: TT

Sofia Jannok: ”Osynlighet är den värsta rasismen”

Uppdaterad
Publicerad

Musikern och skådespelaren Sofia Jannok välkomnar debatten kring serien ”Midnattssol”. ”Jag har väntat på det här” säger Sofia Jannok.

SVTs thrillerserie ”Midnattssol” har varit ett hett debattämne sedan den började sändas i oktober. Nu har debatten blossat upp igen med anledning av en recension i Expressen där Gunilla Brodrej riktar skarp kritik mot skildringen av samer i serien. ”Samerna porträtteras antingen som militanta unga aktivister eller underliga kufar som plötsligt dyker upp med en jojk och något gravt gåtfullt i blicken” skriver Brodrej.  

Men kritiken är inget som förvånar musikern Sofia Jannok som har en skådespelarroll i serien.   

– Jag har väntat på det här, säger Sofia Jannok.

Positiv till debatt

Hon berättar att hon bara ser det som positivt att serien skapar debatt.  

– Först när vi börjar titta på det här, vad som är sant och inte, då kan nåt förändras. Nu har Sapmi kommit in i allas vardagsrum över hela Sverige och de börjar tala om oss, säger Sofia Jannok och tillägger att fokus borde läggas på det som har synliggjorts. 

– Vi har varit osynliga så länge. Nu talar man om oss i alla fall. Sedan kanske vi får börja berätta våra historier med våra egna ord. Men osynlighet är den värsta rasismen. 

Frågor om samtiden

Hon berättar att en produktion av den här storleken tar upp många frågor om samtiden och de konflikter vi lever med i dag utifrån olika perspektiv, frågor som hon gärna ser en debatt om.    

–  Den lyfter frågor som är aktuella över hela världen: vem som hör hemma var, vem som får bo här och sådant. Jag har väntat att den ska väcka en debatt om det, säger Sofia Jannok.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.