Megumi Igarashi skapar konst under namnet Rokudenashiko, som betyder ungefär ”dålig flicka”. Foto: TT

Japansk konstnär döms för sin vaginakonst

Uppdaterad
Publicerad

En japansk domstol anser att konstnären Megumi Igarashi har brutit mot landets lagar efter att ha spridit 3D-ritningar av sitt kön.

Konstnären Megumi Igarashi, verksam under artistnamnet Rokudenashiki som betyder ”den odugliga flickan” häktades 2014 efter att ha spridit 3D-ritningar av sin vagina. Ritningarna distribuerade hon för att finansiera sitt konstverk ”pussy boat” som består av en fitt-formad kajak.

Syftet med konsten är, enligt Igarashi, att lyfta fram kvinnlig sexualitet som i Japan fortfarande är tabubelagd.

Får böta drygt 30 000

En domstol i Tokyo dömer nu Megumi Igarashi för att ha brutit mot landets lagar om obscenitet. Domaren Mihoko Tanabe säger att ritningarna även om de är ”platta och oorganiska” är realistiska avbilder av en vagina som kan ”hetsa upp betraktaren sexuellt”, skriver The Guardian.

Den 44-åriga konstnären döms till böter om drygt 30 000 kronor. Igarashi fälls för att ha distribuerat 3D-ritningarna men frias på andra punkter gällande kajaken och könsorgansformade leksaksfigurer.

Rättegången mot Igarashi har väckt debatt om dubbelmoralen i Japan. Porrindustrin blomstrar samtidigt som landets lagstiftning förbjuder att könsorgan avbildas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.