Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jason Priestley slog igenom i rollen som Brandon Walsh i 90210. Nu är han aktuell i svensk dramabiografi. Foto: SVT/Viaplay

Jason Priestley om Börje Salming: Han var större än livet

Uppdaterad
Publicerad

Jason Priestley spelar talangscout i en ny svensk dramaserie där ishockeylegendaren Börje Salming gestaltas av Valter Skarsgård.

– Börje var större än livet självt. I Kanada, som jag är från, är han en otroligt vördad person, säger Jason Priestley.

Börje Salming var den första svenska superstjärnan i den amerikanska hockeyligan NHL. En enkel arbetargrabb från Kiruna som blev en idrottsikon för en hel värld. Mycket tack vare talangscouten Gerry McNamara, spelad i serien av Jason Priestley.

– Serien fångar den tiden väldigt bra, Amir gjorde ett otroligt jobb som regissör, han använde en mix av det vi filmade och arkivfoto, vilket var väldigt effektivt, säger Jason Priestley.

Valter Skarsgård ”en supertalang”

Serien är regisserad av Amir Chamdin och rollen som Börje Salming spelas av Valter Skarsgård.

– Valter är en supertalang. Han gav sig verkligen hän åt projektet. Han spelade inte hockey men ägnade två år åt att lära sig det. Den typen av engagemang är beundransvärt, säger Jason Priestley.

Slog igenom i Beverly Hills 90210

Jason Priestley en tv-veteran. Han slog igenom i början av 90-talet som den rättrådige Brandon Walsh i tonårsserien Beverly Hills 90210. Trots att han har en lång karriär som skådespelare och regissör bakom sig är det just Beverly Hills han förknippas med.

– För mig som skådespelare och regissör att förknippas med ett sådant projekt var en unik upplevelse. Jag kan skatta mig lycklig som fick vara en del av det, säger Jason Priestley.

Hur ser arvet efter 90210 ut?

– Eftersom serien var så framgångsrik förändrades de stora bolagens syn på vad en stor underhållningsserie kunde vara. Idag är så mycket mer innehåll riktat mot unga än det var på den tiden, säger Jason Priestley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.