Foto: TT

Här är nästa års Grammynomineringar

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslöjades nästa års Grammynomineringar inför galan i januari 2018 – och flest nomineringar fick Jay-Z för sitt album 4:44.

Den 28 januari 2018 går den 60:e Grammygalan i ordningen av stapeln i Madison Square i New York. Priset kallas musikvärldens Oscar och räknas som ett av världens mest prestigefyllda musikpris

Det är första gången på 14 år som evenemanget hålls i staden som aldrig sover och precis som förra året är det den brittiske komikern James Corden som presenterar galan.

Flest nomineringar av årets artister fick Jay-Z, som nominerats i åtta kategorier. Hans album 4:44, som beskrivits som mer personligt och ångerfullt än hans tidigare verk, nomineras bland annat till årets album, medan titelspåret och låten The Story of O.J. är nominerade i kategorierna årets låt respektive årets skiva.

Han följs av Kendrick Lamar, med sju nomineringar, och rent allmänt råder det övervikt av hip-hop och R&B-artister bland årets Grammykandidater.

Lamar följs av Bruno Mars, som får sex nomineringar, och därefter följer Childish Gambino, eller Donald Glover som han heter som skådespelare, Khalid, SZA och No I.D. med fem vardera.

Här finns också en svenskkoppling, då svenske Ludwig Göransson skrivit de flesta låtar på Gambinos album Awaken, my love!. Skivan är bland annat nominerad i kategorin årets album och låten Redbone, som är skriven av svensken, är nominerad till årets skiva och årets R&B-låt.

Besvikelse för Ed Sheeran

För fans till Ed Sheeran blev dock dagens avslöjande en besvikelse. Sheerans storsäljande album  ÷ fick inga nomineringar i de tyngre kategorierna. Däremot har Sheeran en chans att vinna en Grammy för bästa sololåt för Shape of You och ytterligare en för årets bästa popalbum.

Även de kvinnliga artisterna lyser med sin frånvaro, och i de tyngre kategorierna fanns bara Lorde, som nomineras i den prestigefulla albumkategorin för Melodrama.

Sommarplågan Despacito av Luis Fonsi med Justin Bieber och Daddy Yankee nomineras i tre kategorier, däribland årets bästa skiva och låt.

Årets nomineringar

Årets album

Childish Gambino, Awaken, My Love!

Jay-Z, 4:44

Kendrick Lamar, Damn.

Lorde, Melodrama

Bruno Mars, 24K Magic

Årets låt

Luis Fonsi and Daddy Yankee, ”Despacito (feat. Justin Bieber)”

Jay-Z, ”4:44”

Julia Michaels, ”Issues”

Alessia Cara ”1-800-273-8255 (feat. Khalid)”

Bruno Mars, ”That's What I Like”

Bästa nya artist

Alessia Cara

Lil Uzi Vert

Khalid

Julia Michaels

SZA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.