Jazzsaxofonisten Wayne Shorter är död

Uppdaterad
Publicerad

Jazzikonen och Polarprisvinnaren Wayne Shorter är död, rapporterar New York Times. Han blev 89 år.

Wayne Shorter föddes i Newark, New Jersey, 1933 och var tonåring när han började intressera sig för musik.

Under skoltiden skolkade han friskt för att kunna gå på spelningar, berättade han i en intervju med Kulturnyheterna 2017.

När skolans rektor upptäckte Shorters frånvaro flyttades han till en musikklass.

– Jag hade min första slutexamen i musikteori och fick alla rätt. När jag skulle lämna salen höll läraren upp pappret och sa att det var ett exempel på ett perfekt prov.

– Utanför i korridoren kände jag att det förändrade mitt liv. Jag insåg att jag var tvungen att skaffa en klarinett. Min mormor och min mamma samlade ihop tillräckligt med pengar så jag kunde köpa ett instrument.

Spelade med Miles Davis

Wayne Shorter var med och förnyade jazzen och var högst delaktig i att utveckla genren jazzfusion.

Han slog igenom under 50-talet med grupen Art Blakey’s Jazz Messengers, spelade under flera år med stjärntrumpetaren Miles Davis och formade sedan fusiongruppen Weather Report och sin egen kvartett.

Shorter har belönats med 10 Grammys, släppt fler än 20 album och skrivit mängder av låtar som idag är klassiker i sin genre.

”En upptäcksresande”

2017 tilldelades Wayne Shorter Polarpriset. Juryn beskrev honom som en unik saxofonist och lyfte fram hans viktiga roll i formandet av den moderna jazzen:

”För Wayne Shorter är musiken ett medel för att lära sig mer om alla aspekter av livet och universum. Han har själv träffande beskrivit sin gärning som ”drilling for wisdom”. Med sin saxofon är han en upptäcktsresande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna”.

Wayne Shorter avled på sjukhus i Los Angeles under torsdagen. Någon dödsorsak har inte meddelats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.