Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyska författaren Jenny Erpenbeck tilldelas det prestigefyllda internationella Bookerpriset för sin roman ”Kairos”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jenny Erpenbeck får Bookerpriset

Uppdaterad
Publicerad

Tyska författaren Jenny Erpenbeck tilldelas det prestigefyllda internationella Bookerpriset för sin roman ”Kairos”.

Erpenbeck har tidigare fått bland annat Thomas Mann-priset och English Pen Award. Jenny Erpenbeck är född i Östberlin 1967 och ”Kairos” utspelar sig i hennes ungdoms DDR. Den handlar om nittonåriga Katharina och den trettio år äldre gifte författaren Hans som träffas av en slump på Alexanderplatz och inleder en passionerad relation.

Bland de övriga nominerade fanns svenska Ia Genberg för romanen "Detaljerna". Även Hwang Sok-yong, Itamar Vieira Junior, Annie McDermott och Jente Posthuma var nominerade till priset.

Det internationella Bookerpriset instiftades 2004 som ett komplement till Bookerpriset. Det delas ut till författare vars böcker finns utgivna på engelska. Tidigare pristagare är exempelvis Olga Tokarczuk och David Grossman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.