Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen. Foto: SVT

Jens Liljestrand: Vi måste tvinga våra barn att läsa

Uppdaterad
Publicerad

Läsandet hos svenska barn och unga minskar kraftigt. Är hårdare krav rätt väg att gå?

– Det handlar om att få in ett annat synsätt, barnen måste se läsning som en nödvändighet, säger Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen.

Läsandet bland 16-25 åringar i Sverige har halverats på knappt 10 år.

I regeringens höstbudget satsar man på ett nytt läsråd och ökat stöd till biblioteken. Men kravet på att läsa måste komma hemifrån, tror Jens Liljestrand.

– Jag tror inte att staten kan sköta det här. Det handlar om att få in ett annat synsätt: barnen måste se det som en nödvändighet. Jag tycker man kan tvinga barn att lära sig multiplikationstabellen, engelska glosor och att borsta tänderna. Då kan läsning också vara ett krav, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Historiskt svek”

Jens Liljestrand tror inte att det är bristen på böcker som är problemet. I en krönika i Expressen lägger han fokus på föräldrarnas ansvar och beskriver den rådande situationen som ett ”historiskt svek mot barnen”.

– Vi har slutat högläsa, framförallt har papporna. Om de vuxna inte läser kommer inte barnen heller att göra det. Tar du fram telefonen för att koppla av så lär sig barnen: det är så man gör.

Läsning i hemmet

Lösningen kan vara att införa obligatorisk läsning hemma, menar Liljestrand. Något han infört i sin egen familj.

– Tre till fyra kvällar i veckan läser vi tillsammans, då sitter man i 30 till 60 minuter och har tyst läsning. Det har inte varit helt enkelt men efter ett år eller två så funkar det bättre. Och det är egentligen inte särskilt lång tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer