Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag ser konst som ett språk utan ord. Konst handlar om känslor och att vidga sinnena, säger Jeppe Hein, konstnär. Foto: SVT

Konstnären Jeppe Heins utbrändhet ledde till konst om identitet

Publicerad

För tio år sedan blev den danska konstnären Jeppe Hein utbränd, och ville starta om sitt liv. Arbetet med att utforska och ompröva identiteten har lett till utställningen ”Vem är du egentligen?”. Nu blir konstprojektet Moderna Museets stora sommarsatsning, en utställning där man vill få besökaren ska blicka inåt, mot den egna identiteten.

Då, för tio år sedan, var Jeppe Hein redan en framgångsrik konstnär som hade ställt ut på flera av världens främsta konstcenter, som MoMa i New York och Centre Pompidou i Paris. När orken tog slut började han trots framgångarna ifrågasätta sig själv, och sin karriär inom konstvärlden.

– Utbrändheten lärde mig att jag sökte kärlek och berömmelse utanför mig själv. Jag reste runt och försökte hitta det, och fick ut något i stunden, men när jag kom till hotellrummet var allting borta, säger Jeppe Hein.

Han ifrågasatte om det verkligen var konst han skulle fortsätta ägna sig åt, och insåg att en bristande självkännedom var en tydlig brist hos honom.  

– För att få bekräftelse måste man först hitta kärlek och medkänsla inom sig själv, innan man kan ge det till någon annan, säger Jeppe Hein.  

Tre delar – samma tema

Utställningen har tre delar. Det är dels en interaktiv fontän utanför museet. Inne vid receptionen har han skapat sju rum i regnbågens färger, som ska symbolisera människans olika chakran, ett slags energifält enligt hinduistisk filosofi. Sedan finns ytterligare fyra rum med workshops inne på museet. 

På vilket sätt är detta konst? 

– Jag ser konst som ett språk utan ord. Konst handlar om känslor och att vidga sinnena. Det handlar inte om att tänka, utan om att se och känna. Utställningen är verkligen ett verktyg som öppnar för lekfullhet, men också för ett leende.  

Se bilder från utställningen ”Vem är du egentligen?” i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer