Jerry Williams hyllar Chuck Berry. Foto: TT bild

”Chuck har betytt hur mycket som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Glädje bland musiker och kritiker efter beskedet att Chuck Berry tilldelas Polarpriset.

Den legendariske rockmusikern och låtskrivaren, 87-årige Chuck Berry tilldelas Polarpriset. Många tycker att det var i grevens tid.

– Det var hög tid, jag tycker att juryn förbisett honom i så många år. Det känns som att han äntligen får revansch på de vita rockmusiker som har snott hans musik genom åren. Det här är paybacktime, säger Gunilla Brodrej, musikkritiker på Expressen.

”Sett magiska gigs”

En av Sveriges legendariska rock'n'roll-stjärnor Jerry Williams ser Chuck Berry som en av sina stora inspirationskällor.

Vad har Chuck Berry betytt för dig?

– Det är nog samma för alla andra som lirar i ett rockband. Han är en av hörnpelarna i rock'n'roll och har förstås betytt hur mycket som helst. Det hade varit mycket svårare att sätta ihop en låtlista i dag om han inte hade funnits.

Vad är ditt första minne av honom?

– Jag minns första gången jag lirade med honom, då var man impad! Första gången var på en festival i Finland i slutet av sextiotalet, det var rätt bra! (skratt) Efter det har vi spelat ihop många gånger.

– Jag har sett honom göra gigs som varit helt magiska. När allt stämmer känns en timme som tio minuter.. det bara blåser till. Han får ett visst sug i låtarna, det är hans sätt att lira på. Sedan är han nogrann med hur hela bandet ska spela. När han får det att stämma är han kanon, och det får han för det mesta, säger Jerry Williams.

Speciell spelstil

Vad är hans storhet som gitarrist?

– Om man lyssnar man på musiken som fanns innan Chuck Berry så lät det helt annorlunda. Han har ett visst sätt att benda tonerna på, att kompa på, och hur han spelar gitarrlicks och solon. Utan Chuck hade det inte låtit som det gör nu.

Om man aldrig hört Chuck Berry – vad ska man börja med?

– Jag tror att många lyssnat på honom utan att de vet om det. Till exempel vet många inte att Beatleslåten Rock n roll music är en Chuck Berry-låt. I och för sig lyssnar väl folk inte på The Beatles heller längre, haha!

– Egentligen kan man säga att så fort man hör en låt där det ligger en stadig gura och tuggar i bakgrunden så kommer det från Chuck Berry! säger Jerry Williams.

Beskrev ungdomskulturen

En glad Per Sinding-Larsen, SVT:s musikritiker, framhåller Chuck Berrys förmåga att förmedla känslan i 50-talets moderna ungdomskultur.

– Jag får säga det gamla klassiska – Äntligen! Chuck Berry fångade den nya tiden -  att man fick dejta, köra bil, det fanns ett liv -  allt det rymdes i hans låtar.

–  Han tog hillbilly-musiken, alltså countryn, och blandade den med blues och gjorde rockens kanske största klassiker som ”Johnny B Goode” och ”Maybellene”. John Lennon sa en gång att om man skulle byta ut ordet ”rock n roll” och kalla det för någonting annat så varför inte ”Chuck Berry”, säger Per Sinding-Larsen till Gomorron Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.