Petra Krantz Lindgren och Lars H Gustafsson minns Jesper Juul med värme, och ser en gärning som kommer att leva vidare. Foto: TT

”Jesper Juul förändrade synen på barnuppfostran i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Juul satte fingret på föräldraskapets svåra och för många kanske ömma punkt. Är familjen en diktatur eller en demokrati? Ska man vara chef över barnen, eller vän – eller något annat och svårare? Den danske familjeterapeuten och författaren har gått ur tiden, men hans idéer lever vidare.
– Han har betytt väldigt mycket för synen på barnuppfostran i Sverige, säger Lars H Gustafsson, barnläkare och författare.

Föräldrar ska, menar Juul, släppa den auktoritära makten och börja lyssna på sina barn. Barn och deras reaktioner är, med Juuls formulering, kompetenta. Barnläkaren Lars H Gustafsson är en av Sveriges mest kända röster inom barnuppfostran, och har skrivit ett tjugotal böcker i ämnet. Han tar emot beskedet om Juuls bortgång med sorg:

– För mig har han varit en mycket god vän, en förebild som jag gärna har refererat till i mitt arbete, säger Lars H Gustafsson.

– Jesper Juul har betytt väldigt mycket för synen på barnuppfostran i Sverige. Hans humanistiska syn lyfte fram att barn faktiskt är människor, inte bara blivande människor. Det var vad han predikade, och det tog lång tid, men har fått ett väldigt stort genomslag.

Gustafsson menar att Juuls gärning består i att han målade om själva bilden av familjen, och barnets plats i den. Idéen var att barnen var medmänniskor, värda att lyssna på och lära av. Det här har på senare tid ibland kritiserats för att vara ett underordnat föräldraskap. Helt felaktigt, menar Lars H Gustafsson.

– Han ibland blivit missförstådd i att barnen skulle vara överordnade oss, och så har han aldrig menat. Tvärtom, det han har förfäktat är ett väldigt aktivt föräldraskap, verkligen inget resignerat låt gå-agerande. Man behöver egentligen bara läsa hans böcker för att förstå det.

Arvet lever vidare

Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och föreläsare, har bland annat skrivit den populära föräldraskapsboken Med känsla för barns självkänsla. Hon menar att Juuls arv är starkt i Sverige, och kommer att leva vidare.

– Jesper Juul har betytt hur mycket som helst för mig. Han är ju verkligen den som satt lika värde och ömsesidig respekt på kartan när det gäller relationen mellan föräldrar och barn. En otroligt stor inspiration för mig när jag skrev min bok, säger hon till Kulturnyheterna. 

– Han var en stor människa på många sätt. Stor värme, stor glädje, stor betydelse och en stor kroppshydda. Jag tyckte väldigt mycket om honom. 

Lever hans idéer om jämlikhet vidare i vår syn på barnuppfostran, eller finns det något trendbetonat i dem? 

– Jag är helt säker på att Jesper Juuls idéer lever vidare. Jämlikhet och respekt är en av grundtankarna i vår syn på barnuppfostran, som har funnits länge – ibland mer framskjuten ibland mindre. 

Arbetet som Jesper Juul bedrev har fått stort genomslag internationellt, bland annat i Sverige. Utbildningsföretaget Family Labs som grundats av Juul och arbetar enligt hans idéer, är verksamt i 13 länder, i Sverige sedan 2006, och utbildar både föräldrar och professionella i barnuppfostran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer