Jessikka Aro granskade ryska troll – dödshotades

Publicerad

Jessikka Aro, anställd vid finska public service-bolaget YLE, började granska spridningen av rysk propaganda 2014 – samma år som Ryssland annekterade Krim-halvön. Nu är hon aktuell med boken ”Putins troll”.

Jessikka Aro beskriver att hon var oförberedd på den massiva motkampanj hon mötte från Kreml-vänliga sajter när hon började undersöka ryska nättroll.

Boken ”Putins troll” handlar om hur hon och andra journalister samt forskare, diplomater och affärsmän, blivit måltavlor för rysk desinformation och därmed hotats, smutskastats och hängts ut.

– Efter min första publicering blev jag en måltavla för ryska fejknyheter som påstod att jag var NATO-medhjälpare, en sorts ”agent”. Det är ett gammalt Sovjet-propaganda-knep. Tyvärr fungerade det, säger Jessikka Aro.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.