JK Rowling krossar myter om platserna bakom Harry Potter-böckerna. Foto: TT

JK Rowling avlivar myter om Harry Potter-böckernas tillkomst

Uppdaterad
Publicerad

En bokhandel i Portugal och ett café i Edinburgh är populära besöksmål för Harry Potter-fans världen över. Nu krossar JK Rowling myten om platsernas betydelse för hennes trollkarlsvärld.

Caféet The Elephant House i Edinburgh är välbesökt av Harry Potter-fans från hela världen eftersom det sägs vara där JK Rowling skrev den första av de sju böckerna om trollkarlen. En myt som enligt författaren själv inte stämmer:

– Jag hade skrivit på Harry Potter-böckerna i flera år innan jag satte min fot på det caféet, skriver författaren på Twitter.

Foto: Twitter

Sanna platsen

Istället visar hon en bild som visar den sanna platsen för Potters födelse. En hyrlägenhet vid Clapham Junction i sydvästra London över det som på den tiden var en sportbutik. Hon tillägger att själva idén till berättelsen uppkom i hennes hjärna på ett tåg mellan Manchester och London.

Foto: Twitter

Bokhandel i Porto

Även bokaffären Livraria Lello i den portugisiska staden Porto har blivit ett populärt besöksmål för HP-fans, eftersom den sägs ha inspirerat till JK Rowlings magiska värld. Men också den fantasibubblan väljer författaren nu att punktera på twitter.

– Jag har aldrig besökt den här bokhandeln. Jag kände inte ens till att den fanns, skriver Rowling.

Foto: Twitter

Den mest vilseledande myten enligt författaren själv är den som påstår att det finns en särskild parkeringsplats i Edinburgh där hon ska ha filat på den sjunde boken, Harry Potter och dödsrelikerna.

– Jag kan inte köra bil, informerar hon på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.